Nieuwe fase in reddingsactie voor peuter Julen in put: hoe deze verdwijning Spanje in de ban houdt

22 januari 2019
© AFP
De reddingsactie voor de 2-jarige Julen Jiménez gaat vandaag een nieuwe fase in. De peuter zou een week geleden in een boorput van 110 meter diep gevallen zijn, in Totalán, een bergdorp in de Spaanse provincie Malaga. Het is een race tegen de tijd. Rond de verdwijning hangt ook een waas van mysterie.

Niemand weet wat er exact gebeurde

Julen verdween op een gezinsuitstap op zondag 13 januari. Hij ontsnapte tijdens een wandeling even aan de aandach©t van zijn ouders. Zijn moeder beantwoordde een telefoontje en zijn vader stookte een vuurtje om paella klaar te maken toen ze Julen plots hoorden roepen. Zijn gehuil kwam vanuit een put. Die put bleek een smalle boorput te zijn, vorige zomer illegaal aangelegd om water te zoeken tijdens de verzengende hitte en langdurige droogte. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, maar er rezen heel wat vragen.

Zo heeft de put een diameter van slechts 25-30 centimeter. Hoe kan Julen daar in gevallen zijn? En zo diep, zonder te blijven vasthangen? De put zou daarvoor ook te kronkelig zijn. Volgens de eigenaar dekte een zware steen de put af. Wie had de steen verplaatst? Was het hele verhaal dan in scène gezet? En waarom? Het gezin had in 2017 al een zoon op jonge leeftijd verloren. Oliver stierf aan hartfalen tijdens een wandeling op het strand.

Uiteindelijk wist een foto van een familielid de politie te overtuigen. Daarop is Julen te zien net vóór het drama, met een zakje chips in de handen. Dat zakje werd gespot via een camera die werd neergelaten in de put. Later raakten de speurders nog meer overtuigd: ze vonden haren in de put, wat bevestigde dat Julen zich onder de grond bevond.

De graafwerken: het ene obstakel na het andere

De hulpdiensten schatten dat de kleine Julen zich op een diepte van zeker 71 meter bevindt, onder puin dat hij met zijn val meesleurde. Ze hebben horizontaal een gang gegraven én evenwijdig aan de put een verticale schacht geboord. Als de verticale schacht de juiste diepte heeft, zullen ervaren mijnwerkers, speciaal overgevlogen uit Asturië, met een kooi afdalen en met de hand (!) een horizontale gang van 4 meter graven richting de tunnel waarin de peuter vermoedelijk vastzit.

© AFP

De graaf- en boorwerken duren echter al een week en de tijd tikt almaar verder weg, wat de overlevingskansen van Julen zienderogen doet slinken. Problemen met het tonnen zware materiaal dat de berg eerst niet op raakte (en gedemonteerd moest worden) en harde granieten steenlagen hebben de reddingspoging enorme vertragingen opgeleverd. En dan is er nog de regenval die aardverschuivingen veroorzaakt.

In totaal werd de afgelopen 36 uur alleen al 35.000 kubieke meter aarde afgegraven. Volgens de laatste berichten van de Spaanse krant El País zou de plaats waarJulen zich bevindt pas in de loop van dinsdag bereikt kunnen worden. Er zou nog acht meter verticaal moeten geboord worden en dan zijn de mijnwerkers aan zet. Hun manuele graafwerk zou nog eens 5 uur in beslag nemen.

Heel Spanje leeft mee

Het vreemde verhaal en de verwoede reddingspogingen houden Spanje in de ban, want het zou ieders kind kunnen overkomen. Hamvraag blijft of de jongen zal gevonden worden en zo ja, in welke toestand?

Er zijn al gevallen bekend waar kinderen in een put erin slagen langer dan een week te overleven. Maar hier gaat het om een erg jong kind. De hoop is erop gevestigd dat Julen in een luchtbel vastzit en over voldoende zuurstof beschikt. Hij zit echter al een week zonder eten en drinken, en is mogelijks ook gewond. De ouders van Julen wijken niet van de zijde van de reddingswerkers en worden opgevangen in Totalán waar inwoners als steun avondwakes houden.

© AFP

Beluister het gesprek met correspondent Sven Tuytens in 'De Ochtend':

"Wat vooral tot de verbeelding van heel Spanje spreekt zijn de cijfers die het Ministerie van Landbouw heeft vrijgegeven. En dit Ministerie zegt dat er over heel Spanje verspreid meer dan 1 miljoen van die illegale waterputten zou zijn."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'