Nieuwe kanshebber malariavaccin 'per abuis' ontdekt

7 juni 2016
dit is geen kreupel exemplaar
Een onderzoeker van het Radboud UMC in Nijmegen heeft mogelijkerwijs 'per ongeluk' de poort opengezet voor de ontwikkeling van een malariavaccin.
Malaria is nog steeds één van de grootste killers ter wereld: 600.000 doden per jaar. Vooral in vochtige warme streken. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet (Plasmodium falciparum), die door muggen op mensen wordt overgebracht. Een afdoend vaccin is er nog niet, en behandeling van malaria wordt bedreigd door het opduiken van resistente parasieten. 
 
Sanna Rijpma (Radboudumc) promoveerde gisteren op een onderzoek naar eiwitten die een rol spelen in het ontwikkelen van resistentie tegen antimalariamiddelen. Daarvoor verwijderde ze genen uit die zogenaamde ABC-eiwitten, en maakte de parasieten als het ware kreupel. Dat had een onbedoeld, maar zeer hoopgevend neveneffect.
 
De parasieten waarbij Rijpma één van de ABC-eiwitten uitschakelde, werden dusdanig kreupel dat ze een interessante kandidaat zijn voor vaccinatie tegen malaria. ‘Kreupele parasieten kunnen mensen niet besmetten met malaria, maar zorgen wel voor een afweerreactie,’ vertelt ze. ‘De parasiet die we nu hebben gemaakt is kreupel, maar wel de minst kreupele parasiet die we tot nu toe hebben ontdekt. Hij zit zeven dagen lang in de lever, maar slaagt er niet in om uit de lever te breken en rode bloedcellen te infecteren. De parasiet veroorzaakt daardoor geen ziekteverschijnselen.’
 
Daardoor zou die parasiet bruikbaar zijn om een vaccin te ontwikkelen. Daarvoor zijn nog heel wat stappen te gaan, maar studies op muizen gaven alvast hoopgevende resultaten

Radio 1 Select