Nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit is VIERNULVIER

18 mei 2022
© Belga
Kunstencentrum Vooruit heet voortaan VIERNULVIER, een verwijzing naar de foutmelding die je krijgt als een webpagina onbereikbaar is. Het Gentse kunstencentrum zag zich genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuwe naam nadat de politieke partij SP.A zijn naam in Vooruit had veranderd. Het gebouw in het centrum van Gent, waarin het kunstencentrum is gehuisvest, blijft wel gewoon De Vooruit heten.

“We hebben de tijd genomen die we nodig hadden, om een naam te vinden waar je niet meteen voor of tegen kan zijn”, zegt algemeen coördinator Franky Devos.

Die zoektocht heeft lang geduurd, geeft woordvoerder Elisah Vandaele toe, "en tijdens het zoeken naar een nieuwe naam zijn we op heel veel errors gebotst." Maar wie zoekt die vindt, zo blijkt maar weer.

"In principe kan je weinig tegen een getal hebben"

Het was de vruchteloze zoektocht zelf die uiteindelijk de oplossing bracht. "De internationale foutcode waar je op botst als je online zoekt wat je niet kan vinden - 404 - inspireerde ons voor de nieuwe naam voor ons kunstencentrum: VIERNULVIER, verwijzend naar die foutcode", vertelt Vandaele. De nieuwe naam wordt in hoofdletters en helemaal aaneengeschreven.

Dat de nieuwe naam een getal is - zij het uitgeschreven in letters - is een bewuste keuze, leggen Devos en Vandaele nog uit: "In principe kan je weinig tegen een getal hebben: het is heel neutraal en we kunnen het zelf inhoud en een lading geven."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook