Nieuwe partijvoorzitters Groen Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout: "We hebben er goesting in"

12 juni 2022
© VRT
Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zijn de nieuwe voorzitters van Groen. Ze kregen al in de eerste ronde van de verkiezingen een meerderheid van de stemmen achter zich. De twee nieuwe voorzitters kwamen langs in ‘De Ochtend’.

“Het was een beetje een rollercoaster”, vertelt Nadia Naji, “Het is echt hartverwarmend om al die steun te voelen van mensen die berichten sturen.” De verkiezing gebeurde intern, de pers was niet uitgenodigd. “We hebben een sterke basisdemocratie, dus het debat was vooral naar onze leden gericht. Bovendien hebben we al enkele interviews gegeven, dus mensen wisten waar we mee bezig waren.”

‘Groen’ en ‘sociaal’ zijn de accenten waar de nieuwe voorzitters aandacht aan gaan besteden. “Er is geen klimaattransitie zonder een sociale transitie”, zegt Naji. “We moeten ervoor zorgen dat de energiefactuur voor iedereen goedkoper wordt, en het is enkel hernieuwbare energie die goedkoper wordt dus we moeten iedereen daarin kunnen steunen.”

Ook Jeremie Vaneeckhout heeft veel goesting in zijn nieuwe mandaat. “Niets doen zou het meest asociale en onbetaalbare zijn, dat hebben we vorige week nog gezien bij de overstroming in Landen.” Volgens de voorzitter moeten we nu investeren. “We betalen zeven keer meer uit aan schadevergoeding voor het rampenfonds dan een aantal jaar geleden.” 

We betalen zeven keer meer uit aan schadevergoeding voor het rampenfonds dan een aantal jaar geleden.

“Het zal niet altijd evident zijn, maar we moeten als politici die uitdaging in de ogen kijken en ervoor zorgen dat iedereen mee kan.” Jeremie Vaneeckhout wil werk maken van een structureel koopkrachtbeleid. “Een voorbeeld is het belastingskrediet waarmee we niet alleen mensen in armoede willen ondersteunen, maar ook zij die dreigen daarin te belanden.”

De Franstalige partij Ecolo kondigde onlangs aan dat ze iedere jongere van 25 jaar 30.000 euro wilden geven. “Ik denk dat we het een stuk gericht moeten doen, maar wat mij stoort is dat de eerste partij die durft een structureel voorbeeld op tafel te leggen, als het gaat over kansen grijpen bij jongeren, wordt weggezet als een karikatuur."

(lees verder onder de foto)

Nadia Naji & Jeremie Vaneeckhout (© VRT)
Nadia Naji & Jeremie Vaneeckhout (© VRT)

Kerncentrales

Groen heeft in de regering een serieuze bocht moeten nemen in het debat over de kerncentrales. “Ik denk dat we vooral verantwoordelijk zijn, we kijken naar wat goed beleid is”, zegt Nadia Naji. De partij wilde alle kerncentrales sluiten, maar er blijven er tocht twee open. “Er zijn er zeven en er gaan er vijf sluiten, door allerlei uitdagingen moeten er twee kerncentrales langer openblijven. Maar dat toont dat we als partij compromissen kunnen maken. We zijn een partij die bestuurt.”, vult Jeremie Vaneeckhout aan.

“De ambitie is om zo snel mogelijk naar 100% hernieuwbare energie te gaan.” Maar liggen de mensen daar wel van wakker nu hun energiefactuur zo hoog is? “Ik lig daar ook van wekker”, zegt Nadia Naji, “Ook daar hebben we maatregelen genomen om die factuur zo snel mogelijk te verlagen. We zijn zowel bezig met koopkracht als klimaat.”

2024

De federale verkiezingen van 2024 komen er al snel aan, de nieuwe voorzitters hebben niet veel tijd om hun partij klaar te stomen. “We moeten er vanaf vandaag invliegen, we moeten inspelen op zaken die in onze samenleving heel urgent zijn”, zegt Vaneeckhout. “Ik lig niet alleen wakker van het klimaat, maar ook van de cijfers rond mentaal welzijn en de drama’s in het onderwijs. Er is heel veel werk aan de winkel.”

De vorige keer dat Groen in de regering zat, werden ze nadien afgestraft. “We hebben er alle vertrouwen in”, klinkt het bij Naji, “We hebben twee Groen-ministers die goed werk leveren.” Ook Vaneeckhout ziet geen probleem. “We zijn trots dat wij een partij zijn die zowel verantwoordelijk is als problemen in de ogen kijkt. En we gaan de lat nog hoger leggen.”