Jan Balliauw: "Politieke oplossing nog veraf"

23 januari 2017
In de Kazachse hoofdstad Astana beginnen later vandaag belangrijke vredesgesprekken over Syrië. Het overleg wordt geleid door Rusland en Iran -bondgenoten van het regime-Assad- en Turkije, dat de rebellen steunt. Opvallende afwezige echter is de VS. De bedoeling van de gesprekken is in eerste instantie om het bestand te verstevigen. Verwacht wordt dat de gesprekken morgen al gedaan zullen zijn.

Met de onderhandelingen in de Kazachse hoofdstad doen de onderhandelaars een nieuwe poging om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. De oorlog die nu al bijna zes jaar duurt, heeft al het leven gekost aan meer dan 300.000 mensen. Elf miljoen Syriërs zijn ontheemd of op de vlucht.

De deelnemers aan het overleg, dat om 8 uur start, zijn gisteren al toegekomen in Astana. In tegenstelling tot de mislukte vredesgesprekken in Genève die onder het oog van de VN verliepen, is speciaal gezant voor Syrië van de VN, Staffan de Mistura, hier louter als deelnemer aanwezig. De VS, dat nog te druk bezig zou zijn met de machtsovergang, wordt enkel vertegenwoordigd door de ambassadeur in Kazachstan.

Voorzichtige prognoses

De onderhandelaars blijven erg voorzichtig in hun ambities. De belangrijkste Russische onderhandelaar, Alexander Lavrentjev, liet gisteren verstaan dat het nog niet duidelijk was of de vertegenwoordigers van de strijdende partijen - het regime en de gewapende oppositie - elkaar rechtstreeks of via bemiddelaars zouden spreken.

Sterker bestand en politieke oplossing

De kaarten liggen dan ook enigszins anders dan bij de onderhandelingen in Genève en dat heeft alles te maken met de situatie in Aleppo. Met hun nederlaag in Aleppo zijn de rebellen hun laatste grote troef kwijt.

Beide partijen zijn het er wel over dat de focus van de gesprekken moet liggen op het verstevigen van het bestand dat eind vorige maand op initiatief van Rusland en Turkije werd ingevoerd. Momenteel zijn er nog veel inbreuken op dat vredesakkoord. Het Syrische regime wil wil daarnaast ook de basis leggen voor een "globale" politieke oplossing na zes jaar oorlog.

"Maar die politieke oplossing ligt nog veraf", zegt VRT-journalist Jan Balliauw in Astana, "want de gewapende oppositie wil nog niet praten over een politieke toekomst terwijl het Syrische regime graag zou hebben dat er een soort verzoening komt, dat de rebellen de wapens neerleggen en dat er een soort van eenheidsregering wordt gevormd."

Het hoofd van de Syrische delegatie noemde het overleg gisteren een "test voor de geloofwaardigheid en ernst van de deelnemers, zij die aan tafel zitten en hun leiders".

Rebellen willen vooral praten over bestand

De delegatie van de rebellen, met oorspronkelijk acht afgevaardigden, bestaat nu uit 14 leden en 21 raadgevers. IS en de jihadistische rebellengroep Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere al-Nusra, nemen niet deel aan het bestand en zijn ook niet vertegenwoordigd in Astana.

Het hoofd van de delegatie, tegelijk ook een leider van de rebellengroepering Jaysh al-Islam, Mohammad Allouche, verklaarde dat hij naar Astana was gekomen om een eind te maken aan "de misdaden" van de overheid en haar bondgenoten. "Wij zijn hier om de eisen van het Syrische volk te realiseren. Het gaat niet om een vervanging van het vredesproces van Genève. Als we niet zouden geloven in een politieke oplossing, dan waren we niet naar Astana gekomen."

Het Vrije Syrische Leger, waarvan ook enkele door het Westen gesteunde rebellengroepen deel van uitmaken, zei dan weer dat het vooral wil praten over het vredesbestand en "de schendingen ervan door de militairen van Assad".

Bron: deredactie.be