Nieuwe richtlijnen voor scholen, Europese Centrale Bank maakt 750 miljard euro vrij

19 maart 2020
© Pixabay
De Vlaamse scholen hebben nieuwe richtlijnen gekregen over de aanpak van het coronavirus. Aan de scholen wordt gevraagd om enkel nog opvang te voorzien voor drie groepen gezonde leerlingen. Er is ook voorzichtig positief nieuws: in de Chinese stad Wuhan is er de voorbije 24 uur geen enkele nieuwe lokale besmetting gemeld.

Nieuwe richtlijnen voor Vlaamse scholen

De Vlaamse scholen hebben nieuwe richtlijnen gekregen na overleg tussen de onderwijskoepels, de sociale partners en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Aan de scholen wordt gevraagd om nog opvang te voorzien voor drie groepen gezonde leerlingen: kinderen van ouders die werken in een cruciale sector zoals de zorg of distributie, kinderen in een medische of sociale kwetsbare situatie, en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Ouders die thuiswerken, moeten hun kinderen thuis opvangen.

Leerkrachten en andere onderwijspersoneel kunnen van thuis uit werken, maar de school moet wel permanentie voorzien, ook als er op dat moment geen enkele leerling opgedaagd is. Zo kunnen ouders ook later nog bij de scholen terecht voor opvang.

Europese Centrale Bank grijpt in : 750 miljard euro

De Europese Centrale Bank grijpt opnieuw in om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. De ECB maakt 750 miljard euro vrij om voor eind dit jaar obligaties op te kopen. Zo kunnen bedrijven en staten die schulden maken toch geholpen worden. En dat is belangrijk om de koers van de euro overeind te houden.

Vorige week kwam de ECB al met een pakket steunmaatregelen van 120 miljard euro, maar daar reageerden de beurzen nogal lauw op. Deze keer heeft de aangekondigde hulp wel effect. De beurs van Tokio opende meteen 2 procent hoger en ook de olieprijzen stegen met bijna 17 procent.

Nul nieuwe lokale besmettingen in Wuhan

Er is ook voorzichtig positief nieuws over het coronavirus in China. In de stad Wuhan en de provincie Hubei, waar het virus voor het eerst opdook, is de voorbije 24 uur geen enkele nieuwe lokale besmetting gemeld. Het is de eerste keer dat dat gebeurt sinds het virus ontdekt werd, op 1 december vorig jaar.

Er komen wel nog tientallen nieuwe besmettingen bij van mensen die vanuit het buitenland China zijn binnengekomen. In China zijn in totaal meer dan 80.000 mensen besmet geraakt. Die zijn intussen bijna allemaal genezen.

Bron: vrtnws.be