Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Nieuwe uitbraken met Britse coronavariant baren zorgen: "Massaal testen en isoleren, dat is onze enige hoop"

ma 18 jan. - 9:16

Nu op verschillende scholen besmettingen zijn vastgesteld met de erg besmettelijke Britse coronavariant moet de nadruk liggen op massaal testen en in quarantaine gaan. Dat zeggen de proffen microbiologie Bruno Verhasselt (UZ Gent) en Herman Goossens (UAntwerpen). "Enkel zo kunnen we de lente bereiken zonder een grote catastrofe."
© Kurt Desplenter (Belga)

"Ik ben bijzonder verontrust over de verspreiding van de Britse variant", zo zegt professor microbiologie Herman Goossens in een interview met onze collega's van Radio 2 Antwerpen. "De Britse variant is duidelijk meer besmettelijk dan andere varianten. We hebben bij onze Antwerpse studie gezien dat die variant zich heel snel verspreidt binnen een gezin en dat de meeste gezinsleden dan aangetast zijn."

Wat zijn plan van aanpak zou zijn? "Zo snel mogelijk op grote schaal te testen, massaal, zodat mensen onmiddellijk in isolatie kunnen gaan en we de verdere verspreiding enigszins kunnen indijken. Dat is onze enige hoop."

Ook contacten van contacten

Zijn Gentse collega Bruno Verhasselt is het helemaal met hem eens, zo zegt hij in 'De Ochtend'. Niet alleen mensen met symptomen en hun contacten moeten nu getest worden, zegt die, want ook in de bredere groep daarrond kunnen mensen besmet zijn. "We moeten ons ervan bewust zijn dat het virus waarschijnlijk wat verder zit dan we zelf merken: we lopen er altijd een beetje achteraan. We weten dat ongeveer 40 procent van de dragers geen symptomen heeft."

Hij roept daarom op om zelfs ook secundaire contacten - dat zijn dus de mensen met wie de contacten van besmette mensen contact hebben gehad - te testen en ook af en toe een steekproef te doen in woonzorgcentra.

"Dat doet men ook in Nederland", bevestigt Goossens. "Daar testen ze volledige dorpen om toch te proberen een derde golf te voorkomen. In Nederland schat men dat al 10 procent van de virussen die men nu aantreft deze variant is. Dus het gaat zeer snel."

Twee zware maanden

Verhasselt maakt zich geen illusies: "Bij een virus lopen we altijd een beetje achterop. We hebben nu nieuwe speler op het terrein, die nog wat sneller vooruit gaat. We moeten nu snel schakelen om die te volgen. Het is ook van belang om de maatregelen aan te houden en heel oplettend te zijn."

"Je kunt dit niet tegenhouden, je kunt dit alleen vertragen. Dat moeten we doen om opnieuw onze gezondheidszorg niet te overbelasten. Het ziekenhuispersoneel zit op het tandvlees en is vermoeid. We hebben nu ook weer wat niet-COVID-zorg, dat moeten we zo houden."

Goossens denkt er net hetzelfde over. "We kunnen nog vermijden dat we naar een grote derde golf gaan. Dan kunnen we ons richten op de vaccinaties en kunnen we de lente bereiken zonder een grote catastrofe."

"Ik ga ervan uit dat mensen zich ervan bewust zijn dat dit een ernstig gevaar is voor een derde golf en dat ze zo verantwoordelijk zullen zijn om hun quarantaine op te volgen. Dat is natuurlijk zwaar, want we hebben al een grote inspanning gevraagd van de mensen. Maar ik vrees dat we dat moeten verderzetten tot iedereen gevaccineerd is. Dit worden nog 2 zware maanden voor iedereen."

Beluister het gesprek met Bruno Verhasselt in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet