Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Nieuwe verkiezingen? Het is geen droomscenario, maar de strategie van de verrotting is dat ook niet"

ma 17 feb. - 6:40

"En wat nu?" Hoorden we het jou ook zuchten nadat Koen Geens (CD&V) dit weekend zijn koninklijke opdracht teruggaf en vervolgens in 'De zevende dag' PS-voorzitter Paul Magnette kapittelde? Dit zijn enkele opties voor de nabije politieke toekomst.
Peter Mertens

De tijdlijn van de politieke gebeurtenissen van dit weekend start eigenlijk al op vrijdagochtend. In een duidelijk gecoördineerde communicatieactie - interviews in De Standaard, Le Soir en bij de RTBF - gooit PS-voorzitter Paul Magnette de deur naar een paars-gele coalitie dicht. Niet voor het eerst, maar wel op een moment dat verschillende spelers, niet in het minst koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) himself, geloven dat er prille stappen kunnen worden gezet naar een regeringsvorming.

"De opdracht van Koen Geens is dood en begraven", concludeert VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder, en alle politieke analisten met hem. Ze krijgen gelijk en vroeger dan verwacht: op vrijdagavond levert Koen Geens zijn opdracht opnieuw in bij de koning.

Over dweilen en ezels

Op zondagochtend, in 'De Zevende Dag', doet een ongewoon scherpe Koen Geens zijn relaas. "Het is gesprongen op 'ik heb er genoeg van'", zegt hij. "Ik ben geen naïeve mens. Ik ben aan de opdracht begonnen omdat ik wist dat ik de twee partijen wellicht bij elkaar kon brengen. Als ik dat niet wist, had ik mijn kop niet op het blok gelegd."

Geens voelt de dichtgeslagen deur van Magnette als een vernedering. "Ik had toch graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen. Dat verdient niemand."

Als men wil praten, dan zal men moeten praten over de ethische en communautaire thema's

— Koen Geens (CD&V)

En hij kan evenmin smaken hoe zijn partij wordt behandeld. "Wij zijn geen passe-partout, wij zijn niet de dweil van de Wetstraat. Als men wil praten, dan zal men moeten praten over de ethische en communautaire thema's. (...) Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar wie mijn partij aanvalt, zal mij tegenkomen."

De opties van de koning

Terug naar af dus: koning Filip neemt nu een paar dagen de tijd om de verschillende partijen opnieuw te consulteren. Een korte pauze, zeker tot woensdagavond, zou de politieke gemoederen wat moeten bedaren. Vanmiddag om 15 uur zal Maxime Prévot van CDH als eerste van de 10 partijvoorzitters op de koffie gaan. Hij wordt gevolgd door Meyrem Almaci (Groen) en Bart De Wever (N-VA).

Maar wat is er überhaupt nog mogelijk? Paars-geel mag u in elk geval van het lijstje schrappen, zo is dit weekend nogmaals duidelijk geworden.

De fameuze De fameuze Vivaldi-coalitie afstoffen dan maar? PS, SP.A, Groen, Ecolo, MR, Open VLD én CD&V samen in 1 regering, dat is om verschillende redenen niet zo evident. CD&V wil enkel meeregeren als ook de grootste Vlaamse partij mee aan boord zit, lees: de N-VA. Bovendien wordt CD&V niet bijster vrolijk van de gedachte om een regering te depanneren met partijen die onder meer op ethisch vlak volledig andere standpunten innemen.

Misschien kunnen CDH en Défi, twee kleinere Franstalige partijen, Vivaldi aan een meerderheid helpen, zo hoorde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant bij CD&V-minister Pieter De Crem. Maar dan is de vraag: wil Open VLD dat wel, zonder CD&V?

CD&V-voorzitter Joachim Coens is zelf een noodregering genegen, waarbij de partijen uit de deelstaatregeringen het federale niveau tijdelijk bestieren. Bizar gevolg van die piste: de N-VA en de PS besturen dan alsnog samen. Die optie lijkt daarom voor de meeste andere partijen een onwaarschijnlijke.

Nieuwe verkiezingen? Het is geen droomscenario, maar de strategie van de verrotting is dat ook niet

— PVDA-voorzitter Peter Mertens

En als het niets van dat alles wordt? Dan worden het nieuwe verkiezingen. Weinig traditionele partijen zien dat zitten, maar Vlaams Belang stuurt er al langer op aan. Voor die partij zien de peilingen er momenteel erg goed uit.

In 'De Ochtend' liet Peter Mertens, de voorzitter van de uiterst linkse PVDA, ook al weten dat het "waarschijnlijk niet anders zal kunnen". "Ik zie niet hoe wij anders uit die impasse kunnen komen. Het is geen droomscenario, maar de strategie van de verrotting is dat ook niet."

Beluister het gesprek met Peter Mertens in 'De Ochtend':

Theo Francken zegt evenmin bang te zijn van verkiezingen, maar de N-VA stuurt daar niet op aan. "Nu is het heel belangrijk om een akkoord te maken."

Het integrale gesprek met Theo Francken kan je hieronder bekijken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet