Nieuwe versoepelingen voor woonzorgcentra vanaf 8 mei: meer bezoek, kappers weer welkom en cafetaria's weer open

28 april 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Het leven van bewoners van woonzorgcentra zal vanaf 8 mei weer wat aangenamer worden. Zo zullen de twee knuffelcontacten samen op bezoek mogen komen en ze zullen ook weer iets kunnen gaan drinken in de cafetaria. Ook andere bezoekers mogen weer langskomen, zij het met mondmaskers, én ook de kapper is weer welkom. Daarvoor heeft de Taskforce COVID-19 Zorg het licht op groen gezet.

Nu de bewoners en het personeel van gevaccineerd zijn, is er ruimte voor nieuwe versoepelingen in de woonzorgcentra. Half februari werd al voorzichtig het licht op groen gezet voor de eerste versoepelingen. Zo mochten bewoners vrijer bewegen door de voorziening en mochten ze twee knuffelcontacten - om beurten - ontvangen,

Vanaf 8 mei mogen die twee knuffelcontacten, waarbij dus geen afstand moet worden gehouden en geen mondmasker moet worden gedragen, samen op bezoek komen. Sterker nog: de bewoner van het woonzorgcentrum mag dan ook bij hen thuis op bezoek gaan, onder dezelfde voorwaarden als in het woonzorgcentrum.

Naast de twee knuffelcontacten zullen wzc-bewoners ook andere bezoekers mogen ontvangen. Zij zullen dan wel een mondmasker moeten dragen en anderhalve meter afstand houden. Buiten zullen bewoners en bezoekers met maximaal 10 personen mogen samenkomen, ook buiten het wzc.

Cafetaria en kappers

In de woonzorgcentra zal het leven weer wat meer op pre-coronatijden beginnen te lijken, want vanaf mei mogen ook de cafetaria’s weer open gaan. Dus zal er weer een koffietje kunnen worden gedronken met de knuffelcontacten. Externen zijn voorlopig nog niet welkom in de cafetaria.

En de bewoners kunnen er dan weer keurig geknipt bij zitten, want ook de kappers en andere niet-medische contactberoepen mogen weer langskomen in de woonzorgcentra.

Nog een laatste versoepeling die werd afgeklopt: nieuwe bewoners moeten niet langer op kamerisolatie. Het zal voortaan volstaan dat ze zich laten testen voor ze naar een woonzorgcentrum gaan.

(Her)beluister

De versoepelingen werden in 'De Wereld Vandaag' aangekondigd door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Beluister het gesprek met Wouter Beke via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: