Nieuwe virusvariant omikron: "Reden tot bezorgdheid maar niet tot paniek"

29 november 2021
©Unsplash
De nieuwe coronavariant omikron die ontdekt is in Zuid-Afrika dwingt de wereld tot nieuwe, strenge maatregelen. Maar is dat wel helemaal terecht? De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa vindt de strenge maatregelen tegenover zijn land niet gerechtvaardigd. Een Nederlandse dokter die met zijn lab in Zuid-Afrika betrokken was bij de ontdekking van de nieuwe omikronvariant treedt hem bij.

"De eerste 12 gevallen zijn ontdekt tussen 12 en 20 november in de provincie Gauteng, vorige week waren dat er al 77, nu al over de 100", zegt dokter Hugo Tempelman die met zijn laboratorium betrokken is bij het onderzoek naar de nieuwe variant. "We zitten in Zuid-Afrika tussen een derde en vierde golf in maar we zien dat deze nieuwe variant in het hele land snel aan terrein wint.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze variant zieker maakt of meer doden veroorzaakt

Volgens dokter Tempelman is er wel degelijk reden tot bezorgdheid maar niet tot paniek: "Voorlopig liggen er in de Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen nog geen patiënten met de nieuwe omikronvariant op intensieve en er is nog niemand aan overleden. Dus dat is bemoedigend."

Aan de noodrem

In een televisieboodschap zei de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa dat hij diep teleurgesteld is door de reisbeperkingen die zowat de hele wereld heeft ingevoerd tegen reizigers uit Zuid-Afrika. "Die maatregelen zijn niet gebaseerd op de wetenschap en zullen de nieuwe virusvariant niet tegenhouden", zei hij.

Dokter Tempelman, die betrokken was bij de ontdekking van de nieuwe variant, is het daarmee eens. "Zuid-Afrika heeft heel snel aan de noodrem getrokken en de hele wereld ingelicht. We zijn heel transparant geweest en daar verdienen de wetenschappers en leiders van dit land een pluim voor, maar in de plaats daarvan worden we nu afgestraft en dat is onterecht. "

Mutaties en ontsnappingen

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is volop bezig met het bestuderen van de nieuwe virusvariant. "De omikronvariant vertoont een hoog aantal mutaties en dat is zorgwekkend", zegt de WHO. "Verder onderzoek moet uitwijzen in welke mate het virus kan "ontsnappen", dat wil zeggen mensen besmetten die volledig gevaccineerd zijn of al een corona-infectie doormaakten. Dat kan nog enkele weken duren."

De omikronvariant vertoont een hoog aantal mutaties en dat is zorgwekkend

"Ik denk dat er op dit moment nog geen leven ná de epidemie is", zegt dokter Tempelman. "We moeten ons voorbereiden op een leven mét de pandemie. Het enige wat we kunnen doen is vaccineren, vaccineren en vaccineren. En verder in de hele wereld de maatregelen toepassen die we al kennen: afstand houden, ontsmetten en mondkapjes gebruiken waar dat nodig is."

Dokter Tempelman blijft wel hoopvol: "Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze variant zieker maakt of meer doden veroorzaakt. Laten we ons daaraan optrekken tot er meer data beschikbaar zijn."

Beluister het gesprek met Hugo Tempelman via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De Ochtend'. 

Lees ook: