Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht

28 oktober 2020
© Dirk Waem (Belga)
De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen zullen dan toch vroeger ingaan dan vrijdag. Om dat mogelijk te maken was een aanpassing nodig van het federale ministerieel besluit (MB) over de coronaregels in ons land.

Om 18 uur zal het MB worden gepubliceerd, waardoor de maatregelen vanaf middernacht van kracht zullen zijn.

(lees verder onder de tweet van Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei daarstraks nog in het Vlaams Parlement dat er over dat MB nog consensus werd gezocht met de andere regeringsleiders van het land, maar dat het wat hem betreft "zo rap mogelijk" in orde zou komen.

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant: “Maatregelen pas vrijdag laten ingaan werd belachelijk”

De Vlaamse regering is ingehaald door de alarmerende coronacijfers en laat de nieuwe maatregelen al ingaan vanaf middernacht. Dat de maatregelen die ze gisteren aankondigden pas vrijdag zouden ingaan, vloekte met de realiteit, zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevant in 'De Wereld Vandaag'

Doordat verschillende lokale besturen en o.a. bioscopen zelf al vervroegde maatregelen namen, werd het stilaan belachelijk dat de nieuwe maatregelen pas vrijdagavond zouden ingaan.

Waardoor is alles de afgelopen uren dan in een stroomversnelling gekomen? Enerzijds was er het overleg tussen federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende gewesten, om de verschillende maatregelen op elkaar af te stemmen.

Anderzijds zou Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) bij federaal minister van Binnenlandse Zaken en partijgenote Annelies Verlinden erop hebben aangedrongen om vaart te maken met een Ministerieel Besluit, weet Wetstraatjournalist Vansevenant. “Iedereen is dan ook heel blij dat de nieuwe maatregelen al vanaf middernacht kunnen worden ingevoerd.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: