“We zeggen vaak dingen tegen onszelf die we gehoord hebben in onze eigen opvoeding”

2 maart 2020
Foto: Sven Rammeloo
Klinisch psychologe Nina Mouton geeft lezingen over mild ouderschap en schreef er een boek over: ‘Mild Ouderschap: Zelfs tijdens de woedeaanval in de supermarkt”. “Ga vooral als ouder zelf aan de slag en leer jezelf kennen”, pleit ze in De Wereld Vandaag.

“Ik denk dat we in een tijd leven waarin dat mild ouderschap kan floreren”, vertelt klinisch psychologe Nina Mouton in ‘De Wereld Vandaag’.

Bij mild ouderschap moet je vooral gaan vertrekken vanuit je eigen moeder- of vadergevoel, want dat wordt te vaak overschaduwd door goede raad van anderen of je eigen opvoeding.

“We hebben allemaal ‘inner voices’, stemmetjes in ons hoofd die sturen hoe we ons gedragen of denken”, gaat Nina verder. “Dan zeggen we vaak dingen tegen onszelf die we gehoord hebben in onze eigen opvoeding, zoals ‘Hier moet je niet voor huilen’ of ‘Daar moet je niet bang voor zijn’.”

Maar in het heetst van de strijd floep je die er ook uit tegenover je kinderen en ga je eerder uit van je eigen opvoeding, dan van je eigen moeder- of vadergevoel. Bovendien is samen opvoeden met een partner niet vanzelfsprekend. We hebben allemaal een andere achtergrond en die komt samen wanneer we onze eigen kinderen opvoeden.

We willen zelf heel graag alles alleen doen, maar dat hoeft helemaal niet

Toch staan we er niet alleen voor. “We willen zelf heel graag alles alleen doen. Alleen opvoeden, maar ook alleen omgaan met het ouderschap of met andere moeilijke dingen in het leven. Maar dat hoeft helemaal niet”, zegt Nina. “Er zijn genoeg mensen, ook in je dichte omgeving, om je te helpen. Ga vooral als ouder ook zelf aan de slag, leer jezelf kennen en laat je desnoods begeleiden.”

Beluister het volledige gesprek met Nina Mouton:

Lees ook: