In Ninove betogen zo'n 1.000 mensen tegen het nieuwe schepencollege

3 januari 2019
In Ninove zijn zo'n 1.000 betogers komen opdagen voor de zogenoemde "Mars voor democratie". Ze kwamen betogen tegen het nieuwe schepencollege, waarin het extreemrechtse Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D'haeseleer niet vertegenwoordigd is. Ze vinden dat een gebrek aan democratie. Alles verliep rustig.

De betogers verzamelden aan het station van Ninove en van daaruit ging het richting stadhuis. Zo'n 3.000 mensen lieten via Facebook weten "geïnteresseerd" te zijn, maar uiteindelijk zijn zo'n 1.000 betogers komen opdagen. De politie verwachtte 1.000 à 2.000 deelnemers.

De lokale politie heeft versterking ingeroepen, maar exacte cijfers daarover zijn niet bekendgemaakt. Het hele parcours van de betoging was voor alle zekerheid ontdaan van alles wat los lag of kon worden losgemaakt.

De mars met naast Guy D'Haeseleer onder anderen Filip Dewinter van Vlaams Belang en Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden kwam omstreeks 19.15 uur aan bij het stadhuis van Ninove. Bij het stadhuis werd onder meer "De Vlaamse leeuw" gezongen.

Eedaflegging

Tijdens de gemeenteraad is het nieuwe schepencollege geïnstalleerd. Bij de eedaflegging van Joost Arents was er wel wat boegeroep. Arents voegde zich bij de coalitie met Open VLD en S.A.M.E.N., waardoor er een meerderheid kon worden gevormd. Hij moest daarna wel zijn partij de N-VA verlaten.

De protestmars werd georganiseerd door het uiterst rechtse Schild & Vrienden en het Vlaams-nationalistische Voorpost. Tijdens hun tocht van het station naar het stadhuis scandeerden de betogers slogans als "linkse ratten, rol uw matten", "democratie", "Forza Ninove", "eigen volk eerst" en "weg met het cordon". Er werden heel wat leeuwenvlaggen meegedragen en er werd met bommetjes gegooid.

Bekijk het verslag van Tv-collega Ihsane Chioua Lekhli

Meer op vrtnws.be