"NIPT-test moet keuze van ouders blijven"

3 november 2015
Nu de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) steeds populairder wordt, krijgt ook het ethische aspect van dergelijke testen meer aandacht. Zal het krijgen van een kind met het syndroom van Down nog aanvaard worden, nu NIPT-testen breed toegankelijk worden?

Vorig jaar werden er in België 12.000 NIPT-tests gedaan. Met de test kunnen zwangere vrouwen te weten komen of hun kindje al dan niet Down heeft. Een test kost tussen de €450 en €600, maar wordt binnenkort een pak goedkoper.

In De Bende van Annemie hoorden we vorige week dat Multiplicom, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en VIB, een nieuwe en goedkopere NIPT-test ontwikkeld heeft. De kans dat nog meer zwangere vrouwen de test ondergaan, is groot. En daarmee stijgt ook de kans dat er minder kinderen met het downsyndroom geboren worden, want 9 op de 10 vrouwen breekt de zwangerschap af als blijkt dat het kindje down heeft.

“De keuze om een kindje met het downsyndroom toch te laten geboren worden, wordt steeds moeilijker”, zeggen ouders van kinderen met down. De publieke opinie, de maatschappij, soms zelfs de medische wereld zélf, iedereen duwt je richting abortus. “Terwijl ook kinderen met het downsyndroom het recht hebben om te leven”, zeggen de ouders.

 

In Hautekiet hoorden we het verhaal van Sandra.

Sandra vertelt

 

Zij getuigde over haar dochter Olivia. Ze wist dat Olivia Down had, maar koos er bewust voor om haar kindje te houden. Zelf onderging ze geen NIPT-test, maar ze wil wel benadrukken dat de NIPT-test ook andere ziektes opspoort. Ze relativeerde meteen:

Ik was heel blij dat mijn dochter 'maar Down' had

 

Daarnaast liepen er nog zoveel andere mooie getuigenissen binnen. Beluister ze hieronder.

 

REAGEER

Zal het krijgen van een kind met het syndroom van Down nog maatschappelijk aanvaard worden, nu prenatale diagnoses steeds goedkoper en steeds nauwkeuriger worden?

 

Foto © PROphotosavvy

Radio 1 Select