NMBS verbiedt fiets op trein van en naar kust en Ardennen vóór 13 uur en tussen 16 en 20 uur

15 juli 2020
Het aantal fietsen op de trein is fors toegenomen sinds de overheid beslist heeft om elke Belg een gratis rittenkaart te bezorgen. Een fiets meenemen op de trein kan gratis vanaf 1 juli tot 31 december.

"Het aantal fietsen op de trein is met tachtig procent toegenomen. Om de veiligheid van onze reizigers te garanderen, is het verboden om een klassieke fiets mee te nemen vóór 13 uur of tussen 16 en 20 uur", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS in "De wereld vandaag".

De maatregel van de overheid om alle inwoners gratis twaalf treinritten aan te bieden tot het einde van het jaar veroorzaakt kopzorgen bij de NMBS. Na overleg tussen de regering en de NMBS was er ook beslist om het meenemen van een fiets kosteloos te maken.

Twee weken na de invoering van de regel heeft de NMBS beslist om de klassieke fiets te bannen uit de treinen van en naar de kust en de Ardennen tijdens de spitsuren.

"We zien dat we nu tachtig procent meer fietsen aan boord hebben in onze treinen. Daardoor worden soms toegangen tot de trein of doorgangen voor rolstoelgebruikers geblokkeerd. Vanaf 18 juli tot en met zondag 30 augustus zijn geen fietsen meer toegelaten op treinen naar de kust en de Ardennen die voor 13 uur aankomen of tussen 16 een 20 uur weer vertrekken", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS in "De wereld vandaag".

Reizigers met een plooifiets zijn wel nog steeds welkom op de trein. "Voor alle duidelijkheid, een plooifiets kan je nog steeds meenemen op de trein, zo lang je die opvouwt en opbergt", zegt Dimitri Temmerman.

Volgens Temmerman is het niet mogelijk om het aantal rijtuigen van de treinen die naar de kust en de Ardennen sporen uit te breiden. "Sinds het begin van de coronacrisis zijn onze treinen altijd in maximale samenstelling blijven rijden. We kunnen er niet zomaar rijtuigen aan toevoegen."

Luister naar het gesprek met Dimitri Temmerman van de NMBS:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag