Nobelprijs Fysica voor drie Britten: "Openen deur naar onbekende wereld"

4 oktober 2016
De Britten David Thouless, Duncan Haldane and Michael Kosterlitz krijgen de Nobelprijs voor de Fysica. Ze krijgen dat voor hun ontdekkingen over vreemde vormen van materie. Dat kan leiden tot nieuwe toepassingen inzake materialen en elektronica.
Het drietal heeft geavanceerde wiskundige methodes gebruikt voor de studie van ongewone fasen of toestanden van materie, zoals supergeleiders, supervloeistoffen of dunne magnetische films. 

Het Nobelprijscomité zei dat de laureaten "een deur tot een onbekende wereld" hebben geopend. Dankzij het trio is de jacht nu open op nieuwe en exotische fasen van materie, klinkt het. Velen verhopen toekomstige toepassingen op het vlak van zowel de materiaalwetenschappen als de elektronica.

De drie winnaars zijn allemaal verbonden aan Amerikaanse universiteiten. Thouless, verbonden aan de Universiteit van Washington in Seattle, krijgt de helft van de geldprijs die in totaal zo'n 830.000 euro bedraagt. Duncan Haldane van de Princton Universiteit in New Jersey en Michael Kosterlitz van de Brown University in Providence (Rhode Island) delen de andere helft.

Dirk Van Dyck, professor Fysica in Antwerpen, reageerde in Nieuwe Feiten:

Bron © deredactie.be