Nobelprijs voor Vrede voor Ethiopische premier Abiy Ahmed voor verzoening in zijn land en de regio

11 oktober 2019
In de Noorse hoofdstad Oslo heeft het Nobelprijscomité de prijs voor dit jaar toegekend aan Abiy Ahmed Ali. Hij is sinds 2018 premier van het Oost-Afrikaanse land Ethiopië en wordt gezien als een grote bemiddelaar. Ook al is de jonge Ethiopische premier nog maar een jaar aan de macht, hij is er mee in geslaagd om het aanslepende conflict met buurland Eritrea te beëindigen.

De voorzitster van het Nobelprijscomité looft de premier die pas sinds vorig jaar aan de macht is, voor de liberalisering van het regime in zijn land. Zo werd de persvrijheid ingesteld, werd een groene economische revolutie opgezet die Ethiopië optrok van een hongerland naar het sterktst groeiende land ter wereld in 2017.

Premier Abiy Ahmed heeft ook gewerkt aan de verzoening tussen de etnische en religieuze gemeenschappen in zijn land en in het bijzonder met de Oromo, de grootste bevolkingsgroep in het zuiden van het land. Abiy Ahmed is zelf een Oromo.

Tegelijk heeft Abiy Ahmed vrede gesloten met rivaal en buurland Eritrea met wie Ethiopië lange tijd in oorlog was. Ethiopië speelt ook een belangrijke rol in bemiddeling in conflicten in het oosten van Afrika. Ook de opvang van tal van vluchtelingen uit buurlanden is het Nobelprijscomité niet ontgaan.

Wij hopen dat de Nobelprijs de Ethiopische premier zal aanmoedigen om verder te gaan op de ingeslagen weg, aldus de voorzitster. Het comité merkt op dat Ethiopië het op een na meest bevolkte land van Afrika is en dus een grote invloed heeft op de rest van het continent. Weliswaar is er nog een lange weg te gaan in ontwikkeling en stabiliteit, het comité behoudt het vertrouwen in Abiy Ahmed. Het is de 100e keer dat de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt.

Ethiopië op een keerpunt

Abiy Ahmed is 44 en is een van de jongste leiders van Afrika. Hij is de zoon van een islamitische vader en een christelijke moeder en naar eigen zeggen heeft hij thuis het belang van tolerantie leren kennen. Hij behoort tot de Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië die lange tijd van de macht verstoken bleef.

In zijn jonge jaren vocht Abiy Ahmed met rebellen tegen de communistische dictatuur van Mariam Mengistu. Nadien ging hij studeren en ging hij in de politiek.

In april vorig jaar werd hij premier van Ethiopië en voerde hij meteen erg opvallende hervormingen door. Zo werden duizenden politieke gevangenen vrijgelaten, mocht er over politiek gediscussieerd worden en ging hij een dialoog aan met dissidenten in het land. De vrede met aartsrivaal Eritrea zette een punt achter decennia van conflicten en oorlog.