"Mensen hebben graag een kopie van zichzelf in hun woning"

24 september 2018
Het is nog altijd moeilijker voor mensen van Maghrebijnse of Turkse afkomst om een huurhuis te vinden. Dat blijk uit praktijktesten van het Platform Praktijktesten Nu en de VUB.

De testen werden uitgevoerd in de stad Antwerpen de districten. De onderzoekers stuurden 1000 mails naar verhuurders met de vraag om een appartement te bezichtigen. In de voormiddag werd die mail ondergetekend door iemand met een Maghrebijnse of Turkse naam. In de namiddag door iemand met een Vlaamse naam.

In vier op de tien gevallen kwam er een verschillend antwoord. Daarom pleit het platform ervoor dat de stad Antwerpen systematisch praktijktesten zou laten uitvoeren.

"Dat werkt dan een beetje als een flitspaal", vertelt Sarah Scheepers van het Platform Praktijktesten Nu: "Mensen hebben graag een kopie van zichzelf in hun woning. Dat is gebaseerd op vooroordelen, maar aan die vooroordelen kan je werken. Als we op een andere manier met elkaar samenleven, dan zal dat ook een effect hebben op de huurmarkt."

Uit de testen blijkt ook dat privé-verhuurders vaker discrimineerden dan immokantoren.

Beluister het interview met Sarah Scheepers van Platform Praktijktesten Nu in 'De Ochtend':

Antwerps OCMW-voorzitter gelooft niet in praktijktesten maar in sensibilisering

Voor de voorzitter van het Antwerpse OCMW, Fons Duchateau (N-VA), is elke discriminatie die aantoonbaar is een probleem. Maar hij gelooft niet in de praktijktesten. Dat zei hij in 'De Ochtend'. De testen zullen volgens hem niets wezenlijks veranderen. De kans om een woning te bekomen, zal er niet door vergroten.

Volgens Duchateau zal de discriminatie blijven en nog meer ‘ondergronds’ gaan. “Mensen zullen één keer uitgenodigd worden om naar een woning te komen kijken, maar die toch niet krijgen.” Volgens hem moet er, samen met de sector, meer ingezet worden op sensibilisering. Voor Duchateau ligt de nadruk ook elders: “door mensen te activeren kan je ze uit de armoede halen en daardoor hebben ze een grotere kans om een woning te bekomen.”

Onderzoek is politieke marketing en electoraal geïnspireerd.

Fons Duchateau heeft ook problemen met het ‘onderzoek’ en vooral de timing waarin het naar buiten wordt gebracht. Volgens de voorzitter van het Antwerpse OCMW is het geen toeval dat het onderzoek nu, enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen naar buiten komt. Hij noemt het dan ook ‘electoraal geïnspireerd” en “politieke marketing”. Hij verwijst hiervoor naar de vragen die hij weken geleden al heeft gekregen voor de gemeenteraad van vanavond. Volgens Duchateau is het “duidelijk dat het onderzoek al weken geleden doorgesproken is met linkse oppositiepartijen”.

Beluister het interview met Fons Duchateau:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'