IS is nog altijd woedend over iets wat 100 jaar geleden in Europa is gebeurd

24 juni 2016
Ten onrechte is de honderdjarige verjaardag van het Sykes-Picotverdrag vorige maand onopgemerkt voorbij gegaan. De voortdurende oorlogen in het Midden-Oosten zijn het gevolg van dat geheime verdrag tussen Groot Britannië en Frankrijk. Arabieren noemen Sykes-Picot een samenzwering en voelen zich tot vandaag door Europa verraden.

Dit is een onvolledig overzichtje van oorlogen, spanningen en conflicten waarvan het Sykes-Picotverdrag de basis heeft gelegd: Israel en de Palestijnen. De Suez-crisis. Turkije en de Koerden. De poging van Saddam Hoessein om Koeweit in te nemen en de eerste Golfoorlog. Dus ook de tweede Golfoorlog. De oprichting van IS en het Kalifaat.

De diepgewortelde achterdocht van de Arabische wereld tegen het Westen vindt zijn oorzaak in het Sykes-Picotverdrag. Al-Baghdadi, leider van IS, heeft in 2014 gezworen dat de strijd niet zou stoppen "voor we de laatste nagel hebben geklopt in de doodskist van de Sykes-Picotsamenzwering".

Dat is beeldspraak die mank loopt, samenzweringen begraaf je niet in een doodskist. Maar dat terzijde. Het belang van dat verdrag is enorm. We herdenken dus zaterdag aan de keukentafel dat het honderd jaar en een maand geleden werd gesloten. Dirk Rochtus is onze gast.