Non ontkent betrokkenheid in ongeval

17 mei 2017
Ik ben wellicht te snel afgeleid
Fietsongevallen, MNM-anker Julie Van Den Steen kan erover meespreken. Ze hield er een aantal littekens en trauma’s aan over en heeft ook enkele lessen geleerd. 1) Fiets niet met oortjes 2) Draag fluo, een fietslicht volstaat niet 3) Let op voor fietsers als je autorijdt 4) Zelfs nonnen geven soms niet toe dat ze een ongeval veroorzaakt hebben.

Ongelukken met de fiets, Julie Van Den Steen is een ervaringsdeskundige. Een aantal keer met stevige gevolgen voor lijf en leden.

Ze fietste elke dag naar school, met oortjes in om naar muziek te luisteren. Daardoor had ze op een keer een auto niet opgemerkt. Ze viel op haar hoofd, had kwetsuren aan haar voeten en moest afgevoerd worden met de ambulance. Het kwam allemaal goed. Behalve voor haar lip, waardoor ze nu niet meer kan fluiten. "Oortjes zijn gevaarlijk want je merkt niet wat er rond je gebeurt", beseft ze nu. Maar hoe overtuig je jongeren daarvan zonder met het vingertje te zwaaien?

Op een andere keer fietste ze ’s winters in het donker op een T-kruispunt. Ondanks haar fietsverlichting had een autobestuurder haar niet opgemerkt. Ze werd aangereden, vloog over de motorkap en belandde onzacht op haar achterwerk. Haar staartbeen was stevig gekneusd. Gevolg: wekenlang niet gewoon kunnen zitten en de les moeten volgen op een soort van zwemband.

Een derde keer reed ze van school naar huis. Ze reed voorbij het klooster van de ‘Zwarte Zusters’ in Dendermonde. In een geparkeerde wagen zat een zuster die bruusk de autodeur opendeed. Julie vloog erover en ging keihard op haar gezicht. En ergst van al, de betrokken zuster ontkende staalhard dat zij het gedaan had, ondanks verschillende getuigen. Julie hoopt stiekem dat ze het nu hoort en alsnog schuld bekent.

Door al die ongevallen durft Julie Van Den Steen niet goed meer te fietsen. Haar fiets staat nu thuis in de gang en wordt vooral als kapstok gebruikt. De MNM-presentatrice beseft ook dat ze wellicht te weinig geconcentreerd en te snel afgeleid is als ze fietst. In de auto let ze wel extra hard op voor fietsers. Gsm-en achter het stuur is echt geen goed idee, zegt ze aan iedereen met wie ze meerijdt!