Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Nonnenvestjes. Of ook wel: nonnenscheetjes.

wo 24 apr. - 9:32

Het werd een nostalgische uitzending vandaag, over 86 jaar 'Ons Kookboek'. Met ook een hele zoektocht naar het recept van, en de betekenis van, 'nonnenvestjes'. Nonnenscheetjes dus.
Nonnenvestjes. Of ook wel: nonnenscheetjes.

 

 

 

 

GESCHIEDENIS:

Luisteraar Anita vond de geschiedenis van het nonnenvestje terug op Seniorennet.be:

"Als klein jongetjes was ik reeds op zoek naar recepten om één en ander te proberen. Het kookboek van de boerinnenbond kende ik toen bijna uit mijn hoofd.

Bakken was zoals bij elke beginneling een geliefkoosd tijdverdrijf. Liefst als ons moeder niet thuis was.... Zo stootte ik op nonnenvestjes.... Bladzijde 141....

Bloem, eieren, suiker, boter, melk, dat was het ongeveer.

De bereiding was heel simpel en de bolletjes bakken gebeurde gewoon in de fituurketel. Lekker met veel suiker er op en de nonnenvestjes gingen vlot naar binnen"

Waarom die dingen nonnenvestjes heetten ? Nooit bij nagedacht.

Later in de “grote school” leerden we dat een “veest” iets was dat iedereen een “scheet” noemde of een beetje fatsoenlijker: een wind ! Dat er enige verband bestond tussen een vestje en een veestje werd nog niet duidelijk. Later toen we een beetje Frans geleerd hadden, kwam de term “pets de nonnes” te voorschijn. Toen werd het duidelijk .... Veest in het Nederlands, “pet” in ’t Frans.... De schrijfsters van het kookboek durfden de naam “veest” niet gebruiken en “scheet” zeker niet. Zeker niet in combinatie met nonnetjes... dat kan niet.

Nog later vond ik ergens hoe de nonnenveest zogezegd ontstaan is. Zo staat het ook te lezen op de website Keukentheorie.net:

Lang geleden moet een jonge kloosterlinge met de naam Agnès in de kloosterkeuken wat deeg wegbrengen naar een medezuster, onderweg stopt ze bij de ketel met kokende olie om wat toe te kijken en o wee ...onverwacht dwingt de natuur haar ingewanden tot ware onbetamelijke geluiden. Verschrikt laat ze het bolletje deeg in de kokende olie vallen en wonderlijk genoeg zwelt het stukje deeg tot een glanzend gebakje...Het nonnenveestje was ontstaan....

 

RECEPT Nonnenvestjes. (met dank aan Kristina Elsen Arch)

Ons Kookboek editie 1959 blz 223

125 gr suiker (is te zoet 40 of 50 gr is voldoende, volgens luisteraar Kristina)

20 gr boter

2 eieren

1/2e liter melk

275 gr suiker

 

Kook de melk met boter en de suiker. Roer de dan dadelijk de bloem in en zorg eer voor dat het deeg niet klontert. Laat een weinig afkoelen en meng er dan een geklutst ei onder. Doe er daarna nog een eierdooier bij. Vorm met een lepel kleine baKook de melk met boter en de suiker. Roer de dan dadelijk de bloem in en zorg eer voor dat het deeg niet klontert. Laat een weinig afkoelen en meng er dan een geklutst ei onder. Doe er daarna nog een eierdooier bij. Vorm met een lepel kleine balletjes van het deeg en laat in kokend vet fruiten.

Bestrooi met witte suiker.

 

Opmerkingen Kristina:

Frituurolie 175°, uit ervaring

De kleine balletjes rustig laten bakken. Deze barsten open en deeg stulpt naar buiten; Zo krijg je gebakken bolletjes met ruimtes binnenin.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet