Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Nood aan creativiteit? Probeer eens te mediteren!

wo 20 jan. - 1:39

Michael Borremans kreeg een fantastische ingeving toen hij samen met zijn dochter naar een aflevering van ‘Samsom en Gert’ keek. Met een prachtig schilderij van Koen Crucke in een roze tutu als resultaat. Maar is iedereen gegeven met een creatief brein? En hoe kunnen we onze creativiteit aanwakkeren? ‘De Wereld van Sofie’ vroeg het aan neuroloog Inge Declercq.
© Chinmay Singh

Connectie in het brein

“Creativiteit speelt zich in het prefrontale gebied van onze hersenen af. Er zijn twee netwerken die  daar verankerd zitten. Wanneer we niets doen is het ‘offline’-netwerk in werking. Het taakgerichte netwerk activeert dan weer bij het uitvoeren van doelgerichte taken. Het is de connectiviteit tussen die twee netwerken dat ons creatief proces bepaalt. Bij kunstenaars is die verbinding  dus steker”, legt neuroloog Inge Declercq uit.

“Niet alleen kustenaars zijn creatief. Ook een boekhouder of ober moet soms creatief uit de hoek komen”

Toch zijn het niet alleen kunstenaars creatieve zielen zijn. Volgens Declercq heeft iedereen wel een creatief kantje. Declerq: “Een boekhouder zal in zijn job ook heel wat creativiteit aan de dag moeten leggen. En om een lange bestelling te onthouden, zal een ober ook wel eens een ezelsbruggetje moeten maken. We hoeven creativiteit dus niet enkel in het artistieke milieu te zoeken, iedereen heeft het in zich.”

Mediteren doet creëren en kan je leren!

Declercq weigert aan te nemen dat we als creatieveling worden geboren. “Je kan zelf je creativiteit stimuleren en trainen.  We weten dat mensen die regelmatig mediteren, creatiever zijn. Het creatief proces krijgt dan een duwtje in de rug omdat die functionele connectie wordt versterkt.” Stress daarentegen, is nefast voor onze inspiratie. Declercq: “Het is belangrijk om te ontspannen. Als je de druk te hoog legt, gaan er bepaalde stoffen in het brein je creativiteit doen afremmen. Dat kan zelfs leiden tot een writersblock, een creatieve blokkade.”

Creatief van 9 tot 5

Je bioritme bepaalt bovendien wanneer je die creatieve ingevingen krijgt. Het brein van een vroege vogel zal ‘s morgens beter werken dan in de avond. “Het is dus niet voor iedereen evident om tussen de kantooruren op je piek van creativiteit te zitten. Sommige kunstenaars kunnen hun werkschema  op hun bioritme afstemmen, maar niet iedereen heeft die luxe”, besluit Declercq.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet