"Nooit eerder zijn zoveel mensen bij Unia langsgekomen"

17 juli 2018
Elke dag ontvangt ‘De Ochtend’ een topvrouw als centrale gast. Els Keytsman is sinds twee jaar directrice bij Unia, het centrum voor gelijke kansen. “Engagement en gelijke kansen zijn de rode draad in mijn leven.”

Afgelopen jaar werd meer dan 6000 keer contact opgenomen met Unia. Toch is dat volgens Els Keytsman maar het topje van de ijsberg. Onder andere holebidiscriminatie wordt nog te veel verzwegen.

Sociale media verharden maatschappij

“Het maatschappelijk debat is enorm hard geworden en daar zitten sociale media voor iets tussen.” Keytsman haalde Twitter als voorbeeld aan: daar moet het snel gaan en ook nuance vindt er – door het beperkte aantal tekens – maar moeilijk een plaats. “Ik heb op Twitter eigenlijk nog nooit meegemaakt dat mensen overtuigd geraken om hun mening dan te veranderen.”

“Ik heb hem alleen gemaakt”

Op privévlak maakt Keytsman er geen geheim van dat ze alleenstaande moeder is van een zesjarig zoontje. Ervaart ze dat als een belemmering? “Ik denk dat het voor iedereen met kinderen niet gemakkelijk is om het met een job te combineren en voldoende tijd vrij te maken voor je kind. Dat is inderdaad niet simpel.”

Er zijn volgens Keytsman steeds meer alleenstaande ouders in België. “Het is toch iets waar we als maatschappij meer aandacht moeten voor hebben. Maar iedereen met een kinderwens raad ik wel aan om ervoor te gaan.” Keytsman benadrukte ook de rol van voldoende ondersteuning en een groot netwerk.

Beluister en bekijk hieronder het interview met Els Keytsman uit 'De Ochtend':

Lijst van artikels