"Nooit gedacht, maar borstvoeding is een absolute aanrader"

9 mei 2017
"Ik heb de beste vroedvrouw"
Borstvoeding is toch meer iets voor alternativo's, dacht Veronique Leysen oorspronkelijk. Tot haar gynaecologe en vroedvrouw haar over de streep trokken. Nu is ze wild enthousiast en postte ze zelf een borstvoedingsfoto op Instagram. Een warm pleidooi voor borstvoeding én voor keuzevrijheid.

Ik heb de beste vroedvrouw. Veel jonge moeders zullen dat vinden, maar sinds vorige vrijdag is het officieel, want toen was het internationale dag van de vroedvrouw, en Elke, mijn vroedvrouw, heeft toen de prijs voor vroedvrouw van het jaar gekregen. En terecht. Tot een jaar geleden zou ik heel hard gelachen hebben als iemand zou zeggen dat ik ooit naar een prenatale les zou gaan. Ik, samen met honderd andere “moeders de gans” wat gaan puffen en mijn eigen borsten masseren op een bezwete yogamat in de lokale schoolrefter zeker. Not. Het is 2017, ik zou wel wat lezen op het internet.

Gelukkig is ook mijn gynaecologe de beste, en door een tip van haar kwam ik dan toch bij een zelfstandige-vroedvrouwenpraktijk terecht. Om niet uit de toon te vallen had ik mijn geitenwollen sokken al aangedaan, maar die bedekte ik snel toen de hipste chick van de buurt de deur opendeed. Geen puflessen, wel goede en wetenschappelijke informatie over bevallen en borstvoeden. Voor ik zwanger was, dacht ik dat ik borstvoeding “wel ging proberen”; sinds ik Elke ken, ging ik er gewoon van uit dat het zou lukken. Natuurlijk, het kan altijd fout lopen, en niemand moet voor een ander beslissen of een flesje beter is, maar ik voel me echt superdankbaar dat ik borstvoeding mag geven. 

Wat een wonder! Het is zo mooi! Toen ik gisteren mijn geluk van de daken wou schreeuwen van Instagram, was ik een beetje bang voor de commentaren, maar die waren super-positief! Heel veel moeders deelden meteen hun zalige zoogverhalen, andere mensen stuurden hartjes of kusjes… mensen houden blijkbaar evenveel van borstvoeding als van baby’s.

Met andere woorden: leve borstvoeding! Maar ook: leve flesjesvoeding! Leve doen waar je jezelf goed bij voelt! En leve Elke, mijn vroedvrouw!