Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Nooit geziene" daling van de olieprijzen: hoe komt dat? En wat zijn de gevolgen?

ma 9 mrt. - 8:10

Staan we aan de vooravond van een nieuwe wereldwijde recessie? Het kàn, nu de olieprijzen kelderen door een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Tel daar nog de dreiging van het coronavirus bij, en je krijgt het bloedbad op de Aziatische beurzen van deze ochtend. Naar verwachting volgen straks de Europese en de Amerikaanse beurzen.
Erik Joly ©Radio 1

Eerst de feiten. De Aziatische beurzen krijgen bij het opengaan eerder vandaag forse klappen. De Nikkei-index? Meer dan vijf procent achteruit. In Hong Kong: 3,7 procent achteruit. En de Australische beurs kreeg een tik van 7,3 procent, wat het (virtuele) verlies op zo'n 80 miljard euro brengt.

De verwachting is dat straks, als de Europese beurzen open gaan, hier net hetzelfde gebeurt. De Londense beurs zou met meer dan 7 procent zakken. De voorspelling voor de Dow Jones in de VS is een daling van 4,9 procent.

Dat heeft allicht te maken met de angst voor het coronavirus, maar toch vooral met de prijzenoorlog die Rusland en Saoedi-Arabië net nu uitvechten. De prijs van een vat ruwe olie daalde met dertig procent, de scherpste daling sinds de golfoorlog in 1991.

"Nooit gezien"

Er is op dit moment een machtstrijd aan de gang tussen de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, en Rusland. Die laatste wil de productie niet inperken. Om Rusland onder druk te zetten reageerde Saoedi-Arabië met een forse korting op de prijs, waardoor de olieprijs ondertussen met dertig procent is gezakt. Meer nog dan Rusland zelf, zullen de Russische bondgenoten Venezuela en Iran daar het slachtoffer van worden.

Zo'n scherpe prijsdaling heb ik nooit gezien in mijn carrière

— Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars

"Nooit gezien in mijn carrière, zo'n daling", zegt Johan Mattart, de algemeen directeur van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars. Het gunstige effect voor de consument hier is wel dat de prijs ook in België gaat zakken. "Eerst voor huisbrandolie, en later deze week ook aan de pomp. Het zal afhangen van de koers van de dollar maar ongetwijfeld wordt dat een significante daling van enkele centen per liter."

De Saoedi's of coronavirus?

Het lijkt er almaar meer op dat we aan de vooravond van een nieuwe wereldwijde recessie staan. Heeft die te maken met de olieprijs of met het coronavirus? Met allebei, wellicht. De twee kunnen niet los van elkaar gezien worden. Als de Opec de productie naar beneden wil halen, heeft dat te maken met het coronavirus: door de slabakkende economie daalt de vraag, en zakt dus ook de prijs. Het resultaat is hoe dan ook een bloedbad op de beurzen.

De vraag is dan: hoe lang zal dit allemaal duren? Dat is moeilijk te voorspellen, zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro in 'De Ochtend'. "Bij de SARS-epidemie was er een snelle economische daling, en weer een snelle stijging. We kunnen ook een U-secenario krijgen: de economie komt met een harde klap neer, staat dan geruime tijd op een laag pitje en belandt eventueel in een recessie, om daarna weer te stijgen. Of je krijgt een L-vorm: je valt en komt nooit meer terug recht." (Al acht hij dat laatste onwaarschijnlijk.)

Beluister hier het gesprek in 'De Ochtend': 

Bron vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet