Nooit langer in de file dan nu

14 juli 2016
Nog nooit hebben er zo veel structurele files gestaan als in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat blijkt uit de nieuwe filebarometer van Touring Mobilis. Van januari tot en met juni ging de teller tot 709 uur structurele files, het equivalent van bijna een maand. In 2015 was dat nog 607 uur.

Het meest verzadigde stuk weg ligt op de Brusselse Ring tussen Zellik en Jette, waar de weg meer dan 16 uur per dag volzet is.

Touring Mobilis houdt elke dag de filelengte in ons land bij. Van januari tot en met juni ging de teller tot 709 uur structurele files, het equivalent van bijna een maand. Een jaar eerder was dat 607 uur, vier jaar geleden nog maar 394 uur.

"Het hoofdwegennet in België blijft verder verzadigen", licht Hajo Beeckman van de verkeersredactie toe.

De spitsperiodes beginnen wat vroeger en eindigen steeds later. En tijdens de daluren wordt de kans dat je bijvoorbeeld op de Brusselse Grote Ring in de file belandt elk jaar groter.

"Die stijging van structurele files, die er dus elke dag staan, verontrust ons ten zeerste", zegt Danny Smagghe, de woordvoerder van Touring. Naar de oorzaak hoeft hij niet ver te zoeken: het aantal verplaatsingen neemt toe, de files stijgen evenredig. "En dat terwijl onze infrastructuur nog quasi dezelfde is als veertig jaar geleden."

Smagghe stelt een aantal oplossingen voor:

  • het scheiden van doorgaand en lokaal verkeer
  • digitaal verkeersmanagement door onder meer gebruik te maken van de borden boven de weg
  • beloningen voor automobilisten om niet in de file te gaan staan.

Regen grote boosdoener

Wat de zware filedagen betreft, zijn er geen verschuivingen. "De zwaarste ochtend- en avondspitsen beleefden we tijdens de eerste helft van dit jaar in mei en juni. Dat heeft alles te maken met de kletsnatte lente en de zo karakteristieke regenfiles. Ook de aanhoudende treinstakingen en de sinds de aanslagen in Parijs ingevoerde grenscontroles droegen bij tot de verkeersdrukte", aldus nog Beeckman.

Bron: deredactie.be