Noord-Korea dreigt met aanval op VS-basis Guam en eventueel op Amerika zelf

9 augustus 2017
Noord-Korea heeft in een staatsboodschap gedreigd met een raketaanval op het eiland Guam in de Stille Oceaan, waar de VS een militaire basis heeft. Op Guam, een Amerikaans eilandje met 162.000 inwoners, houden ze intussen met alles rekening.

Een woordvoerder van het Koreaanse leger zegt in een mededeling van het Koreaanse staatspersbureau KCNA dat Pyongyang "ernstig een aanval overweegt, als waarschuwing naar Washington".

De aanval kan er elk moment komen, als leider Kim Jong-un groen licht geeft, klinkt het nog. De aanval zou worden uitgevoerd met middellangeafstandsraketten (Hwasong-12).

Een andere woordvoerder van het leger ging zelfs nog verder en dreigde met een "totale oorlog waarbij alle bolwerken van de vijand van de kaart zouden worden geveegd, inclusief het Amerikaanse vasteland." 

De dreigende taal komt er enkele uren nadat de Amerikaanse president vanop zijn vakantieadres al keihard uithaalde naar het regime in Pyongyang.

Guam, meer dan een militaire basis

Guam ligt bijna 3.500 kilometer verwijderd van Noord-Korea, in Micronesië, een gebied ten noordoosten van Australië. De Amerikanen hebben er een belangrijke marine- en luchtmachtbasis. Het eiland is ruim 500 km² groot en telt ruim 160.000 inwoners.

Op Guam zijn ze er helemaal niet gerust op. Gouverneur Eddie Calvo zegt dat ze voorbereid zijn op alles. Er is zelfs al een plan om de mensen te beschermen. "Guam is Amerikaans gebied. We zijn meer dan een militaire basis." 

In een online videoboodschap zei Calvo dat hij contact had opgenomen met het Witte Huis. Hij kreeg te horen dat er geen verandering was in het dreigingsniveau. Calvo plant een meeting met plaatselijke militaire leiders om de situatie verder te bespreken.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select