Noord-Korea gaat blij zijn met het nieuwe fotoboek van Carl De Keyzer

29 september 2017

D.P.R. Korea – Grand Tour’ zo heet het boek. D.P.R. staat voor Democratic People’s Republic. De Democratische Volkrepubliek Korea. Zo heet het land officieel. Let vooral op het eerste woord: democratisch. Dat is vreemd, want voor zover wij weten is Noord-Korea een communistische dictatuur oude stijl. Vernietigingskampen voor politieke tegenstanders incluis.

Daar hebben we het in het verleden aan onze keukentafel al vaker over gehad. Maar in het boek van Carl krijg je die niet te zien hoewel hij alle uithoeken van het land heeft bezocht, zes maanden lang, verspreid over vier reizen.

Zou dat betekenen dat ze niet bestaan, die kampen waarover Noord-Koreaanse vluchtelingen de meest gruwelijke verhalen vertellen? Dat wij ons laten misleiden door Westerse propaganda? Of dat ze vakkundig voor de fotograaf verborgen zijn gehouden? Dat Carl Potemkinse dorpen heeft gefotografeerd? 

Het land dat we in zijn boek te zien krijgen ziet er griezelig perfect uit. Geen vuiltje aan de lucht. In de begeleidende tekst geen woord van kritiek. Het resultaat is oneindig fascinerend, maar tegelijk heel erg eng. Zeker als je weet dat het regime alle foto's vooraf heeft bekeken en goedgekeurd*. Stof genoeg dus voor goed gesprek. 

Het boek verschijnt later dit najaar, maar er staan al een aantal foto’s in dS Weekblad dit weekend. Voor alle duidelijkheid: stuk voor stuk ongelooflijk sterke beelden. Tegelijk: in 'esthetisch' zit ook het woord 'ethisch' verborgen. Over die vier letters verschil willen we het zaterdag hebben.

* Drie foto's werden niet vooraf goedgekeurd. We mogen zeker niet vergeten te vragen dewelke.