“Noord-Korea is het meest surreële land ter wereld”

20 juli 2019
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is thuis in de wereld. Een globetrotter pur sang met zo’n 100 bestemmingen op de teller, waaronder Noord-Korea. “Het is het meest surreële land ter wereld”.

“Noord-Korea stond al lang op mijn lijstje”, vertelt Carl De Keyzer in Globetrotters. “Het is er heel ongerept, je ziet geen reclame, geen restaurants, geen hotels of toeristen en geen vuilnis op de grond. Het is het meest surreële land ter wereld”.

Ik kreeg voortdurend flashbacks naar de Sovjet-Unie

De Keyzer, die eerder al in de Sovjet-Unie fotografeerde, werd meermaals teruggetrokken naar het verleden. “Ik kreeg voortdurend flashbacks naar de Sovjet-Unie: die musea, de hotels en appartementen waar mensen in wonen, de manier waarop parades worden ingericht. Alsof er een handboek bestaat om zoiets op te richten”.

De meest surreële plekken waren plaatsen waar De Keyzer niet mocht fotograferen.”Dat is in Noord-Korea heel vaak zo. Er is constant begeleiding. Zelfs wanneer je maar even naar buiten gaat om een luchtje te scheppen”.

Kumsusan Palace of the Sun

Eén van die plekken heet het Kumsusan Palace of the Sun. “Een immens gebouw, waar je binnenkomt via enorme roltrappen. Je moet alles afgeven aan de ingang, en dan kom je in een mausoleum terecht”. In het mausoleum kunnen bezoekers de gebalsemde lichamen van leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il bezichtigen.

Beluister de volledige uitzending:

Lees ook: