Nootmuskaat

27 april 2017
We gaan het zaterdag over nootmuskaat hebben. Wacht. We weten wat je nu denkt. Je denkt: nu zijn ze bij Interne Keuken helemaal zot geworden. Wat valt er nu in ’s hemelsnaam voor interessants te vertellen over nootmuskaat? Het is lekker bij puree of spruiten. En klaar. Je kan dan nog een zot jazzke draaien van Art Pepper of zo, maar dan hebben we het wel gehad. Toch?

Dat van Art Pepper, dat klopt. ‘Nutmeg’ is een plezant jazzke. Dat gaan we zaterdag draaien. Maar pas nadat we met Willem Oosterbeek hebben gepraat. Die heeft een boek geschreven over nootmuskaat. Het heet ‘Nootmuskaat’ maar het gaat niet over puree of spruiten.

Wel over vliegende katten, tuinieren op Mars en de vraag waarom uilen geen penis hebben. Over drugs, afdrodisiaca en gruwelijke martelingen. Over ontdekkingsreizigers, wereldzeeën en volkerenmoord. Over een nootje dat eeuwen geleden zijn gewicht in goud waard was en nu gewoon in de supermarkt ligt.

Ok, saffraan verkopen ze ook gewoon in de supermarkt en dat is nog altijd zijn gewicht in goud waard, maar daar gaat het nu niet over. Het gaat over nootmuskaat. Daar valt veel over te vertellen. Dat gaan we zaterdag doen. Wij niet, maar Willem Oosterbeek. (Over saffraan valt ook veel te vertellen, maar dat is voor een andere keer.)

Radio 1 Select