"Nu ben ik een succesvol zakenman, maar het had ook anders kunnen lopen"

3 oktober 2017
Philip Cracco is ondernemer. Hij vertelt in de Bende van Annemie over de periode dat hij werkte als schilder van bussen en hoe hij uiteindelijk uitgroeide tot succesvol ondernemer.

Philippe Cracco werd pas op latere leeftijd ondernemer. Zijn carrière begon op zijn 16de, toen hij samen met zijn stiefvader werkte in een bussenbedrijf. Waar hij in erbarmelijke omstandigheden bussen moest verven en zich bedacht dat dat toch niet de bedoeling van het leven kon zijn.

"Het ondernemen heb ik zeker niet met de paplepel binnengekregen. Ik had ook niet de makkelijkste jeugd. Ik ben opgegroeid in een achtergestelde buurt in Roeselare. Mijn vader is ervandoor gegaan voordat ik geboren ben. Ik had niet de meeste kansen, maar wilde vanaf het begin vooruit!"

Ik had niet de meeste kansen, maar wilde vanaf het begin vooruit!

Cracco deed zijn legerdienst, ging vervolgens werken als verkoper. Rond die periode begon de ondernemersmicrobe op te borrelen. "Ik wilde mijn eigen zaak beginnen. Maar ik had een grote achterstand, ik had nauwelijks gestudeerd. Ik ben toen heel wat cursussen gaan volgen, van balansanalyse tot marketing. Ik heb zelfs drie keer de cursus emotionele intelligentie gevolgd, zo interessant vond ik dat!"

Pas op zijn 33ste begon hij als kleine ondermemer. Hij richtte zijn eigen uitzendkantoor op, Accent Jobs. "Sindsdien besef ik dat een management-opleiding niet optimaal is voor ondernemers in spe. Daar leer je vooral in risico's te denken in plaats van opportuniteiten."

Nu is hij succesvol zakenman, maar hij realiseert zich dat het ook anders had kunnen uitpakken. "Iedere keer als ik word uitgenodigd op een evenemen, krijg ik een VIP-kaart. En als ik dan op een koude novemberdag door iemand naar de VIP-parking word geloodst, denk ik altijd: dat had ik ook kunnen zijn."

Als ik dan op een koude novemberdag door iemand naar de VIP-parking word geloodst, denk ik altijd: dat had ik ook kunnen zijn...