"Nu werk maken van extra 4.000 hectare bos"

26 mei 2020
© Siska Gremmelprez (Belga)
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil in Vlaanderen tegen 2024 4.000 hectare bos bijgemaakt hebben. Ze is daarvoor een "bosalliantie" aangegaan met organisaties als Natuurpunt en Bos+ Vlaanderen en met verenigingen van privéboseigenaars. Tegen 2030 moet er zelfs in totaal, ook in de steden, 10.000 hectare bos bijkomen. Demir maakt 122 miljoen euro vrij om te investeren in het project.

De coronacrisis en de bijhorende "lockdown" hebben, zeker voor de inwoners van de steden, duidelijk gemaakt dat er nood is aan groen. Minister Zuhal Demir spreekt daarom van een "momentum" om de bossen uit te breiden in Vlaanderen. De overheid - Vlaams en lokaal - wil tegen 2024 zelf voor extra 2.000 hectare zorgen, de overige 2.000 hectare zal worden voorzien door natuurverenigingen en privé-eigenaars.

"In heel Vlaanderen moet er 4.000 hectare bijkomen tegen het einde van de legislatuur", aldus Demir. "De focus ligt op het verder aanbossen van bestaande bossen en op een verbinding maken tussen bestaande bossen. In tweede instantie moeten er ook stads- en speelbossen komen."

De Vlaamse regering trekt er in totaal 122 miljoen euro voor uit. "Er staan inderdaad middelen tegenover. Dat bedrag is mooi verdeeld tussen alle partners die mee aan de kar trekken. En ik ben ervan overtuigd dat we er zeker gaan komen als we die middelen goed inzetten", stelt minister Demir.

Volgens haar is het project volledig gefinancierd, ook al staat er voor bosuitbreiding maar 50 miljoen ingeboekt in de begroting, zoals oppositiepartij SP.A aankaart. "Ik heb eind 2019 al 10 miljoen extra gevonden en voor het overige heb ik ook gekeken naar mijn andere bevoegdheden, zoals toerisme. Natuur moet ook meer als toeristische trekpleister worden ingezet, dus ook van daaruit heb middelen vrijgemaakt", antwoordt Demir.

Bosteller

Lieven De Schamphelaere van Natuurpunt heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat het "nu menens" is vanuit de overheid om de bossen uit te breiden. Oppositiepartij Groen stelt zich wel vragen: wat met de bossen die gekapt worden, worden die mee geteld?

Minister Demir stelt gerust: "Op de bosteller kan je zien hoeveel bos erbij komt. Elk bos dat gekapt wordt, moet gecompenseerd worden. En dat zal ook in die bosteller staan." Maar Groen wil sowieso dat er geen bos meer verdwijnt.

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: