"Nu weten ze in Brussel dat we zelfs de gezondheidszorg nog geregeld krijgen zonder regering"

18 september 2019
De sms-actie voor de zieke baby Pia heeft haar doel bereikt. De kaap van 1,9 miljoen euro werd gehaald. "Nu weten ze in Brussel dat we zelfs de gezondheidszorg nog geregeld krijgen zonder regering" merkt comedian Bas Birker op.

Liefste landgenoten,

Ik zag laatst een documentaire over croissants. Wist u dat veel bakkers die kant-en-klaar bestellen bij dezelfde fabriek als waar de supermarkt ze koopt? Het verschil is de prijs. De buurtsuper verkoopt er 4 voor een euro, de bakker vraagt een euro per stuk. Om de schijn op te houden dat hij ze zelf bakt, én omdat we het het toch wel betalen. Waarom zou hij minder vragen? De bakker is een bedrijf en probeert zoveel mogelijk winst te maken.

Farmareus Novartis is ook een bedrijf. Technisch gezien doet het er niet toe hoeveel een medicijn kost om te ontwikkelen, als klanten 1,9 miljoen willen betalen voor een levensreddend medicijn, zijn ze gek om het niet te vragen. En zoals nu blijkt, zijn wij zijn bereid om dat te betalen. Op het leven van een onschuldig klein meisje mag nooit een maximale prijs staan. Als vader begrijp ik dat als geen ander.

Bedrijven zijn er niet om voor ons te zorgen. Is het moreel verwerpelijk dat Novartis miljarden winst maakt, maar er geen gratis levensreddend medicijn vanaf kan? Absoluut. Is het zijn taak in het systeem? Nee.
Als we vinden dat farmareuzen ethischer moeten opereren moeten we het systeem veranderen.

Wie er dan wel voor ons moet zorgen, hoor ik u vragen? Wel, dat zijn wij zelf. En in het verlengde daarvan dus de staat. Tenslotte is de overheid niets anders dan een solidair samenwerkingsverband van burgers. Onze overheid, bij monde van minister De Block, gaf alleen aan niets te kunnen doen. Vreemd. Het enige dat Pia wil is lopen en dus lijkt niets me bevoegder dan een regering in lopende zaken.

Zelf ben ik een van die Vlamingen die niet sms-ten. Ik had namelijk al toegezegd op te treden op een benefiet voor Pia. Omdat mijn bijdrage meer effect heeft zo. En dan ook nog alleen omdat het doel zinvol en concreet is.

Gewoon geld geven doe ik zelden. En zeker niet aan grote organisaties die ik toch niet kan controleren. Ik vind geld geven aan grote NGO’s hetzelfde als een leuke avond beleven in een darkroom. Het geeft je even een goed gevoel, maar je ziet niet of je bijdrage goed terechtkomt. Ontwikkelingssamenwerking laat ik wel over aan de overheid. Die kan namelijk wel echt iets veranderen.

Dat gezegd zijnde, liefste landgenoten, wil ik graag mijn bewondering uitspreken voor jullie goede hart en gulle giften, maar tegelijkertijd waarschuwen voor het verschrikkelijk verkeerde signaal dat we als bevolking afgeven nu.

Bedankt Vlaanderen. Nu weten ze in Brussel dat we zelfs de gezondheidszorg nog geregeld krijgen zonder regering.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: