Obama buigt voor Republikeinen

1 september 2011

President Obama heeft de presentatie van zijn banenplan - voor beide kamers van het Congres en aan het volk via de televisie - een dag verschoven. Van woensdag 7 naar donderdag 8 september.

7 september was een goeie datum, de eerste dag na het Amerikaanse politieke reces. Dé dag voor ons eerste grote verkiezingsdebat, meenden de republikeinen.

Als het Witte Huis het Congres om een 'joint session of Congress' verzoekt is dat normaliter een formaliteit. Behalve deze keer. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden liet de president in een brief weten dat 7 september niet zo goed uitkwam, 8 september ware beter. En aldus geschiedde.

Betty K. Koed, historica verbonden aan de senaat, schreef in een mail aan de New York Times "The Senate Historical Office knows of no instance in which Congress refused the president permission to speak before a joint session of Congress.

Du jamais vu, dus. Nu wil het geval dat donderdag 8 september ook de 'kick off' van de American Footballcompetitie is, en dat is met voorsprong de populairste televisiesport.

Enfin, woorden als "pijnlijk", "nederlaag" en "gezichtsverlies" zijn in deze niet ongepast. Zie ook recente peilingen als deze en deze.

Radio 1 Select