Obama grootste fraudeur in Amerikaanse geschiedenis ?

11 april 2011

Herinnert u zich nog de discussie over de geboorteplaats van president Obama? Bij zijn inauguratie in 2008 moest hij meteen al afrekenen met het gerucht dat hij niet in Hawaii , maar in Kenia geboren is. Het waren trouwen niet alleen tegenstanders - de zogenaamde birthers - die insinueren dat Obama niet in Amerika maar in Afrika geborenis, ook zijn eigen oma blijft dat beweren.

Om alle geruchten finaal de kop in te drukken poste Obama een copie van zijn 'life of birth certificate' op deze site.

Maar de birthers hebben sinds kort een machtige en bemiddelde bondgenoot. De zakenman van sta-vast met presidentiële ambities Donald Trump heeft een team privé-detectives naar Hawaii gestuurd om waarheid naar boven te spitten.

Dat zoekwerk schiet goed op, vertelde Trump op NBC. Wat zeggen we? Hij beweert me zoveel woorden dat zijn researchers mogelijk de grootste 'scam' in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek op het spoor zijn. En dat zou verregaande gevolgen kunnen hebben, als president Obama niet in de VS geboren is, mag hij volgens de grondwet geen president zijn.

Zou er toch rook zijn, en eventueel ook een beetje vuur? Anderszijds zouden Trumps boude beweringen en investering toch pure politieke zelfmoord betekenen?

Lees en beluister ook

Radio 1 Select