"Obama staat derde in de lijst van beste presidenten"

7 november 2016
Acht jaar lang stond Barack Obama aan het hoofd van de "free world". Daar komt morgen verandering in. Hoog tijd dus om zijn beleid eens te overschouwen. En wie is daar beter voor geplaatst dan ex-secreataris-generaal Willy Claes?

"Binnenlands meer dan een voldoende"

Toen Barack Obama aan de macht kwam in de Verenigde Staten dacht iedereen in Amerika, en bij uitbreiding wereldwijd, dat er een grote verandering op til was. Die verandering bleek er echter niet te komen. Volgens Willy Claes speelden de omstandigheden ook niet in zijn hand: 

"Hij had natuurlijk een verdeeld parlement tegen; in alletwee de kamers. Hij kreeg constant tegenkanting, van de 'Tea Party' bijvoorbeeld, en kreeg dan nog eens te maken met een loeiende bankencrisis."

Volgens Claes verdient Obama meer dan een voldoende, zeker wat betreft zijn binnenlands beleid: "Hij zorgde ervoor dat er terug een groei van 3% is in Amerika. Als je dat vergelijkt met Europa, is dat enorm."

Ook Obamacare (het veralgemenen van de gezondheidszorg) ziet Claes als een belangrijke stap voorwaarts onder het beleid van Obama.

De derde beste president

Op vlak van buitenlands beleid werden de voorbije acht jaar vooral gekenmerkt door terughoudendheid. Amerika is vandaag niet meer de grootmacht die het voor Obama's ambtstermijn was.

Hij is passief in Syrië en liet zich ringeloren door Poetin

"Anderszijds temperde hij dan weer in Syrië om de nucleaire deal met Iran rond te krijgen. Hij gaf duidelijk voorrang aan dat akkoord."

Obama wenste duidelijk niet meer tussen te komen op andere plaatsen in de wereld. Zo reageerde hij bijvoorbeeld heel heftig toen er sprake was van biologische oorlogsvoering in Syrië. Maar toen puntje bij paaltje kwam, greep hij niet in. Over het algemeen is Claes echt positief over het parcours van Obama.

Uiteindelijk rangschik ik Barack Obama op plaats drie van beste presidenten, net na Kennedy en Bill Clinton.