Obama vertrekt met lovende woorden voor de kritische pers

19 januari 2017
In de perszaal van het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn laatste persconferentie gegeven. Hij was opvallend vriendelijk tegen de pers, die best wel kritisch mag en zelfs moet zijn, volgens de president. Obama slaat daarmee een andere toon aan dan zijn opvolger Donald Trump.

Obama verlaat overmorgen het Witte Huis met een erg hoge populariteit. Na acht jaar is 60% van de Amerikanen tevreden over zijn regering.

Het was dan ook een ontspannen president Obama die de perslui nog één keer te woord stond. Hij begon met woorden van lof voor de pers die hij een essentiële factor noemt in een functionerende democratie. "Jullie zorgen ervoor dat er in deze plek beter gewerkt wordt", zei hij.

De pers moet volgens hem de machthebbers niet loven, maar net erg kritisch zijn. De lof van de president voor de journalisten staat wel in schril contrast met de visie van zijn opvolger Donald Trump, die een erg moeilijke relatie met de media heeft en het liefst via Twitter communiceert. 

Obama zat de voorbije dagen niet stil

President Obama stond er ook bij stil dat hij de voorbije dagen nog veel gewerkt heeft. Zo heeft hij tal van natuurgebieden in de Verenigde Staten beschermd en heeft hij gratie verleend aan een aantal gevangenen. Onder hen is de bekende klokkenluider Chelsea Manning, die wegens zijn aandeel in WikiLeaks veroordeeld was tot 35 jaar cel. Manning kan nu over enkele maanden vrijkomen.

Beide beslissingen hebben de woede opgewekt van de Republikeinen in het Congres, maar ze kunnen niet ongedaan gemaakt worden door de volgende president.

Inzake het Midden-Oosten waarschuwde Obama wel dat "het moment van vrede aan het voorbij gaan is" en dat geldt ook voor de tweestatenoplossing -Israël naast Palestina- dat bedreigd wordt de aanhoudende impasse in de regio.

Hij erkende dat hij en zijn opvolger Trump grondig van mening verschillen over tal van zaken. Hij riep Trump ook op om met Rusland te praten over de vermindering van de kernarsenalen, iets wat Trump overigens ook van plan is.

Rust, gezin en familie

Obama bedankte zijn vrouw Michelle voor de inspanning van de voorbije acht jaar en keek ook naar de toekomst. Na zijn vertrek uit het Witte Huis volgende vrijdag gaat hij met zijn vrouw en twee dochters naar Palm Springs in Californië. Daarna gaan ze wonen in een huis in Washington.

Obama wil nu meer tijd besteden aan zijn gezin en familie. Hij wil het de eerste maanden vooral rustig aandoen, een rustig leven leiden en af en toe een beetje schrijven.

Over verdere toekomstplannen liet hij zich niet uit. Obama zal wel aanwezig samen met zijn vrouw Michelle zijn bij de eedaflegging van Trump, net zoals de Clintons overigens. Hij wou zich niet uitspreken over de plannen van 50 Democratische Congresleden om de eedaflegging te boycotten.

Radio 1 Select