Is obesitas besmettelijk?

11 mei 2016
Wetenschappers van het Wellcome Trust Sanger Institute hebben meer dan 130 bacteriën uit de menselijke darm gecatalogiseerd.
Wetenschappers van het Wellcome Trust Sanger Institute hebben meer dan 130 bacteriën uit de menselijke darm gecatalogiseerd. De onderzoekers hebben ook een proces ontwikkeld waarmee ze de meeste darmbacteriën kunnen kweken.
 
Dat is belangrijk nieuws, want hoe meer we weten over de menselijke darmflora, hoe beter we begrijpen hoe onze bacterieel 'microbioom' ons gezond houdt. Hiermee zou bijvoorbeeld een op maat gesneden behandeling met specifieke nuttige bacteriën ontwikkeld kunnen worden.
 
Onevenwichtig in de microbiële flora van de darm kan leiden tot complexe aandoeningen en ziektes als obesitas, inflammatoire darmziekte, prikkelbare darmsyndroom, kanker en allergieën.
 
Voor het eerst hebben de onderzoekers ook gekeken naar de hoeveelheid bacteriën die sporen vormen in de darm. Sporen zijn een vorm van bacteriële winterslaap die het mogelijk maken dat sommige van die micro-organismen lange tijd een sluimerend bestaan kunnen lijden. Ze vonden dat ongeveer een derde van de darmflora van een gezond persoon sporen vormt. Die kunnen langere tijd overleven in de open lucht en - mogelijkerwijze - je voelt 'm komen - van mens tot mens overgaan.
 
Of nog: bepaalde darmflora-gerelateerde aandoeningen als obesitas zouden dus niet alleen via genetische, maar ook via menselijke microbiologische weg doorgegeven kunnen worden. 
 
Benieuwd hoe professor Jeroen Raes, die het Vlaamse Darmflora Project leidt, daarover denkt. 
 
Om de menselijke darmflora verder in kaart te brengen, is het Vlaams Darmflora Project trouwens nog op zoek naar 40.000 stalen. Wie daaraan wil meewerken, kan hier terecht.