Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Ode aan de E-nummers

vr 21 apr. - 11:00

Stel u een voedingsproduct voor waarvan het etiket de volgende ingrediënten vermeldt: water (75%), suikers (12%: glucose, fructose, sacharose, maltose, zetmeel, E460), glutaminezuur, asparaginezuur, histidine, leucine, isoleucine, lycine, fenylalanine, arginine, valine, alanine, serine, glycine, threonine, proline, tryptofaan, cysteïne, tyrosine, methionine, palmitinezuur, alfa-linoleenzuur, linolzuur, oliezuur, palmitoleïnezuur, stearinezuur, laurinezuur, myristinezuur, E570, as, fytosterol...
Ode aan de E-nummers - Rosanne Hertzberger

...E515, oxaalzuur, E300, E306, fyllochinon, thiamine, E440, E101, bétacaroteen, smaakstoffen: 3-methylbut-1-yl, 2-methylbutylethanoaat, 2-methuylpropaan-1-ol, 3-methylbutyl-1-ol, 2-hydroxy-3-methylethylbutanoaat, 3-methylbutanal, ethylhexonoaat, ethylbutanoaat, pentylacetaat, E1510 en etheengas.

Dat ziet er niet echt gezond uit. Laat liggen, dit is chemische brol waarvan je kanker krijgt.

Mis. U heeft een banaan vast. 

Rosanne Hertzberger is microbioloog en ergert zich aan het anti-wetenschappelijke sfeertje dat in en om de keuken hangt. We streven er met zijn allen naar zo natuurlijk mogelijk te eten. Ingredienten horen eerlijk te zijn. Waarmee wordt bedoeld: ze komen liefst uit de eigen tuin of van een kleinschalige bioboer, maar zeker niet uit het laboratorium.

Dat is romantiek. Want alles is scheikunde, ook de natuur. Een banaan zit vol chemische producten. Ook wie ambachtelijk kookt met eerlijke ingredienten is zoals een laborant met scheikunde bezig: elke kok zet chemische reacties in gang en probeert andere reacties tegen te houden. 

In haar boek Ode aan de E-nummers toont Rosanne Hertzberger aan dat de voedingsindustrie een zegen is voor de mensheid en dat de bijdrage van laboranten aan onze gastronomie minstens even groot is als die van de alom bejubelde topkoks. Eerherstel, zaterdag in Interne Keuken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet