In Oeganda ga je niet naar de psycholoog maar naar de heks

22 maart 2019

In Oeganda stappen mensen met psychische problemen vaak naar een Heks om zich te laten behandelen. We gaan het daar zaterdag over hebben. Typisch. Wij van de media die weer focussen op één sensationeel aspect van Afrika waardoor het lijkt alsof alle mensen daar achterlijk zijn. 

We zijn het daar mee eens, met die commentaar. Maar we gaan het vooral ook hebben over een team van jonge Oegandese psychologen die van dorp tot dorp trekken om mensen er van te overtuigen dat ze misschien niet het slachtoffer zijn van een banvloek of zwarte magie, maar gewoon een depressie hebben.

“Een wat?” vragen die mensen dan. En dan wordt het interessant. Want dan moeten die psychologen dat uitleggen en mensen er van proberen te overtuigen dat er van binnen in je hoofd geen geesten zitten, maar gedachten en gevoelens.

Die doen ook dingen met een mens. En die kan je ook niet zien. Soms kan je die beïnvloeden door er over te praten. En soms ook niet. Een beetje zoals gebeden en offergaven. Soms helpt het, soms ook niet.

Geef toe: dat klinkt allemaal nogal raar. Als je nu zelf een Oegandees was: waarom zou je dat van die psychologen in ’s hemelsnaam geloven en van die heksen niet?

Daan Bauwens vroeg het zich ook af en maakte er voor Vranckx een reportage over: Bewitched. Nu zaterdag op Canvas. Maar eerst bij ons aan de keukentafel.