Oekraïense regeringsbron over minister Lahbib: "Geen enkele garantie dat bezoek Kiev mogelijk is"

5 augustus 2022
Volgens Oekraïne zijn er op dit moment geen garanties dat de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op dit moment Kiev kan bezoeken. Dat zegt een hooggeplaatste regeringsbron aan de redactie van VRT NWS. Zondag zei minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nog dat er "geen vertrouwensbreuk" was, maar de plooien lijken nu dus toch nog niet helemaal gladgestreken.

Een goedgeplaatste Oekraïense regeringsbron laat aan onze redactie weten dat de plooien tussen kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en Oekraïne nog niet gladgestreken zijn. Lahbib reisde in juli vorig jaar als journaliste naar het Oekraïense schiereiland de Krim, dat sinds 2014 door Rusland bezet wordt. Ze ging via Rusland, wat verboden is in Oekraïne. Dat zou kunnen betekenen dat Lahbib de toegang tot Oekraïne ontzegd wordt.

"Het standpunt van Oekraïne is niet veranderd", zo klinkt het bij onze bron. "Onze minister van Buitenlandse Zaken heeft in zijn brief geen enkele garantie gegeven dat het bezoek aan Kiev in dit stadium mogelijk is. Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krim-reis, die tot nu toe is uitgebleven."

Lees hier de mail die VRT NWS ontvangen heeft. We kunnen de identiteit van onze bron niet vrijgeven, maar het gaat om een goedgeplaatste regeringsbron die het dossier kent. De naam is gekend bij onze hoofdredactie.

E-mail

Die boodschap uit Oekraïne komt niet overeen met wat minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zondag nog beweerde. "Er is geen vertrouwensbreuk", zo klonk het bij Van Quickenborne (Open VLD), die premier Alexander De Croo (Open VLD) vervangt terwijl hij met vakantie is.

Dat bleek volgens Van Quickenborne uit het antwoord op een brief die Lahbib stuurde aan haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba om haar steun uit te drukken voor Oekraïne.

"Uit die briefwisseling blijkt heel duidelijk dat Oekraïne en België op dezelfde lijn zitten", zei Van Quickenborne. "Het belangrijkste is: is er een probleem met Oekraïne? Want daarover gaat het. En ik kan u zeggen dat dit niet het geval is." Volgens hem blijkt uit het antwoord van minister Koeleba dat Hadja Lahbib de Belgische gesprekspartner is voor Kiev. "Wat telt voor mij is hoe zij functioneert als minister."

Het lijkt er nu dus op dat er toch nog meer wrevel is tussen de Oekraïense regering en Lahbib dan Van Quickenborne zondag liet uitschijnen. De zaak is in ieder geval nog niet uitgeklaard en het is zelfs onzeker of Lahbib binnen zou mogen in Oekraïne. Al houdt Oekraïne de deur voor een gesprek met de minister zeker open. Het land blijft vragen om "uitleg" bij de Krim-reis die Lahbib maakte.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil "via diplomatieke contacten meer details vernemen over de omstandigheden van het bezoek en op basis daarvan beslissingen nemen over toekomstige bilaterale contacten", zo klonk het eerder ook al. Die uitspraak zou vooral slaan op de persoonlijke contacten met minister Lahbib, dus niet zo zeer met ons land op zich.

Bron: vrtnws.be en De ochtend