Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Oekraïense vluchtelingenkinderen hebben recht op onderwijs, maar hoe organiseer je dat?

di 8 mrt. - 5:30

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) extra capaciteit voorziet om les te kunnen geven aan Oekraïense vluchtelingenkinderen. Dat kan door extra leslokalen en leerkrachten te voorzien voor de zogenoemde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), maar ook door bijvoorbeeld Oekraïense leerkrachten in te schakelen, zegt topman Lieven Boeve.
Oekraïense vluchtelingenkinderen hebben recht op onderwijs, maar hoe organiseer je dat?

Beluister het gesprek met Lieven Boeve in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Onder de Oekraïense oorlogsvluchtelingen zijn ook heel wat kinderen, en zij hebben recht op onderwijs, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We verwachten toch ettelijke duizenden leerlingen", zegt Lieven Boeve. Hij vraagt meer duidelijkheid van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In de eerste plaats moet er extra capaciteit worden gecreëerd, bijvoorbeeld door extra containerklassen te voorzien. Daarnaast pleit Boeve voor voldoende compensatie voor de scholen.

Zoektocht naar personeel 

Een ander heikel punt is extra personeel. "Met het lerarentekort denken wij dat dit enorm problematisch zal zijn, zeker als het over heel grote groepen gaat", zegt Boeve. Een bijkomend probleem is de capaciteit van de zogenoemde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). "Die is momenteel al overbevraagd", aldus Lieven Boeve.

De topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen wijst erop dat de vluchtelingen uit Oekraïne vooral moeders en kinderen zijn. "Als dat conflict stopt - en hopelijk is dat over een aantal weken of maanden - willen zij zoveel mogelijk teruggaan naar Oekraïne. Waarom kunnen we bijvoorbeeld niet onderzoeken om tijdelijk onderwijs te organiseren met leraren die mee gevlucht zijn uit Oekraïne?"

Waarom kunnen we bijvoorbeeld niet onderzoeken om tijdelijk onderwijs te organiseren met leraren die mee gevlucht zijn uit Oekraïne?

Zo'n - weliswaar ongewoon - experiment kan volgens Lieven Boeve een tijdelijke oplossing zijn, voor een periode tot aan de zomervakantie. Indien de Oekraïense oorlogsvluchtelingen hier langer moeten blijven, moeten we volgens hem wél inzetten op onderwijs in het Nederlands en het integreren van Oekraïense leerlingen in de gewone scholen en de gewone samenleving.

"We kunnen ons maar beter voorbereiden", zegt Lieven Boeve. "Maar buitengewone omstandigheden vragen buitengewone maatregelen."

Buitengewone omstandigheden vragen buitengewone maatregelen

Katholiek Onderwijs Vlaanderen verwacht de eerste vluchtelingenkinderen na de paasvakantie.

Beluister het gesprek met Lieven Boeve in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet