Oekraïne

28 januari 2022
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen steeds hoger op. Het sluimerende conflict duurt al 8 jaar en er vielen intussen ruim 10.000 slachtoffers.

We kennen Oekraïne van de kernramp in Tsjernobyl, maar veel verder komen we doorgaans niet. Het is het grootste land dat helemaal in Europa en het is een intrigerende bestemming.

Kerstdag wordt er op 7 januari gevierd, president Zelenski is een voormalig komiek, Kiev heeft het diepste metrostation ter wereld, polsstokspringer Sergey Boebka verbeterde 35 keer het wereldrecord en inwoners van Oekraïne zijn de West-Vlamingen van Oost-Europa….

Maar de geschiedenis van Oekraïne heeft ook donkere bladzijden. Zo ligt het grootste massagraf van de slachtoffers van het nazisme in Oekraïne. In het ravijn van Babyn Yar vonden meer dan 100.00 joden de dood.

Irina Zbrozjek, is een Oekraiënse vrouw die al 20 jaar in ons land woont. Zij kent het land van binnenuit, want een groot stuk van haar familie woont nog ginder. En jaarlijks gaat ze er een tweetal keer op bezoek. Kobe Ilsen stelt de vragen.

Luister naar de uitzending: