In Oekraïne is draagmoederschap booming business

30 juni 2020
© Anastasiia Chepinska (Unsplash.com)
De coronacrisis zorgt ervoor dat het commercieel draagmoederschap in Oekraïne ter discussie staat.

De bal ging aan het rollen toen eind april beelden opdoken uit The Venice Hotel net buiten Kiev. Dat hotel is eigendom van BioTexCom, het grootste draagmoederbedrijf ter wereld. In het filmpje is een grote zaal te zien met 50 babybedjes waarin evenveel baby’s hartverscheurend liggen te huilen. Het bedrijf loste de beelden om te tonen dat alles goed gaat met hun baby’s, ondanks de geldende coronamaatregelen. Door de sluiting van de Oekraïense grenzen konden de ouders van de baby’s hun kind immers niet komen ophalen.

Het filmpje werd opgepikt door media wereldwijd. Een versoepeling van de maatregelen voor de ouders kwam er niet, wel een discussie over de draagmoederindustrie in Oekraïne.

Booming business

“Commercieel draagmoederschap is booming business in Oekraïne,” vertelt Oekraïne-specialiste Alina Bezoeglaja in 'Aperitivo'. “Op dit moment zijn er tussen de 50 en 70 bedrijven die draagmoederschap of eiceldonatie aanbieden. Oekraïne is een van de weinige landen ter wereld waar het is toegelaten én waar het relatief goedkoop is. In Oekraïne kost een baby krijgen via een draagmoeder zo’n 30.000 à 70.000 dollar. In de VS is dat makkelijk 300.000 dollar. En dus komen mensen van over de hele wereld naar Oekraïne om hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Nochtans bedient BioTexCom een zeer specifieke doelgroep. Enkel heteroseksuele, getrouwde koppels die kunnen bewijzen dat ze onvruchtbaar zijn worden geholpen. De koppels vliegen naar Oekraïne, waar er met een eicel van de vrouw en een zaadcel van de man een embryo gemaakt wordt dat vervolgens wordt ingeplant bij een Oekraïense draagmoeder. Er is met andere woorden geen biologische band tussen draagmoeder en kind. De draagmoeder wordt tijdens haar zwangerschap van nabij opgevolgd en doet meteen na haar bevalling afstand van het kind. In ruil krijgt ze ongeveer 17.000 euro.

Reclame in bussen en metro's

“Als je een salaris hebt van 70 euro per maand en je moet daarvan een gezin zien te onderhouden, is het niet zo verwonderlijk dat 17.000 euro makkelijk geld lijkt,” zegt Bezoeglaja. Een bizarre bijverdienste dus voor veel Oekraïense vrouwen die geen andere optie zien. “In bussen of metro’s en op straat zie je regelmatig reclame voor bedrijven als BioTexCom. Hun marketing zit goed, hun social media ook. Natuurlijk zijn er ook verhalen van draagmoeders die heel wat minder rooskleurig zijn, maar die hoor je zelden,” aldus Bezoeglaja.

Hoe het intussen met de lockdownbaby’s gaat? “Er zijn al heel wat ouders die hun kindje hebben mogen ophalen. De maatregelen worden soepeler, dus hopelijk is binnenkort ieder kindje bij zijn ouders.”

Maar de discussie in Oekraïne loopt intussen wel door. Er gaan stemmen op om, net als bijvoorbeeld in India of Thailand, het commercieel draagmoederschap te beperken tot Oekraïne zelf. Sommige andere stemmen pleiten voor een totaalverbod.

Beluister het gesprek met Oekraïne-specialiste Alina Bezoeglaja in 'Aperitivo':

Lees ook: