Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Oekraïne wint zoals verwacht het Songfestival, België strandt op 19e plaats

zo 15 mei - 6:15

Oekraïne heeft zoals verwacht de 66e editie van het Songfestival gewonnen, hoewel de puntentelling erg spannend was. Kalush Orchestra droeg de overwinning op "aan elke Oekraïner". Of het Songfestival volgend jaar in Oekraïne zelf zal kunnen plaatsvinden is onduidelijk. De Belgische kandidaat Jérémie Makiese strandt op de 19e plaats met 'Miss you'.
Oekraïne

Al wekenlang is Oekraïne de topfavoriet om deze editie van het Songfestival te winnen. 'Stefania' van Kalush Orchestra is een eerbetoon aan de moeder van rapper Oleg Psjoek. Sinds Rusland Oekraïne eind februari binnengevallen is, is het lied uitgegroeid tot een ode aan alle moeders en aan "moeder Oekraïne".

Op basis van de punten van de vakjury eindigt Oekraïne op de vierde plaats, na het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje. De stemmen van het publiek duwen Kalush Orchestra naar de top van het klassement, waar de band eindigt met 631 punten. "Bedankt om Oekraïne te steunen. Deze overwinning is voor elke Oekraïner", zegt Psjoek wanneer hij de trofee in ontvangst neemt.

'Stefania' is een mix van folk, hiphop, fluitpassages en opzwepende beats. Ook vorig jaar deed Oekraïne het met 'Shum' van Go_A al erg goed, het eindigde toen op de vijfde plaats. Dit jaar was de winst verwacht omdat de kans erg groot was dat het land van het Europese publiek de sympathy vote zou krijgen, maar 'Stefania' is ook een goeie song die veel vakjury's overtuigd heeft.

Na hun performace smokkelen ze met de kernachtige boodschap "Please help Oekraïne, help Marioepol, help Azovstahl" deze keer ook wel een politieke boodschap binnen in de wedstrijd, iets wat eigenlijk niet mag tijdens het Songfestival.

Tonen dat de Oekraïense cultuur springlevend is, ondanks alle oorlogsgeweld: dat was het doel van Kalush Orchestra tijdens hun drie minuten op het grootste podium van Europa. En daar zijn ze ook tijdens de finale in geslaagd.

Dit is het finale scorebord van de 66e editie van het Songfestival:

Wat nu, na de overwinning van Oekraïne?

Oekraïne wordt geteisterd door een oorlog, dus er zal nog een hartig woordje gesproken moeten worden over waar het Songfestival volgend jaar georganiseerd wordt.

"Het is een ongekende situatie dat een land wint dat in oorlog is", beaamt Sietse Bakker van het bestuur van het Eurovisiesongfestival. "We weten allemaal dat je, om een Songfestival te kunnen organiseren, de veiligheid moet kunnen garanderen van iedereen die het Songfestival bezoekt. Dus ik denk dat er in de komende weken stevige gesprekken zullen worden gevoerd tussen de EBU, dat het Songfestival organiseert, en de Oekraïners."

Er zijn verschillende opties, denkt Bakker. "Ik begrijp natuurlijk dat Oekraïne zelf het festival in eigen land wil organiseren. Dat zou dan betekenen dat die vreselijke oorlog voorbij is. Dat willen we allemaal. Maar Oekraïne zou ook samen met een andere omroep het festival buiten het land kunnen organiseren. Of de organisatie zou, zoals in 1980, helemaal kunnen worden overgenomen door een andere omroep."

België

De Belgische kandidaat Jérémie Makiese komt tijdens de finale als 16e aan de beurt. Zijn nummer 'Miss you' gaat over alles wat we hebben gemist tijdens de coronacrisis. Makiese heeft zich de voorbije week erg populair gemaakt in Turijn, bij fans van het festival en bij zijn medekandidaten.

Jérémie Makiese is een jongen met enorm veel charisma, discipline en een steengoeie stem

"De act was misschien wat braaf en kwam niet zo goed in beeld, maar Jérémie Makiese heeft zichzelf niets te verwijten", zegt Songfestivalkenner Gianni Paelinck. Tijdens de tweede halve finale van donderdag werd Jérémie Makiese achtste.

'Give peace a chance'

De finale van het Songfestival begint met een cover van 'Give peace a chance' van John Lennon en Yoko Ono, een duidelijke vredesboodschap, die de link legt met het conflict in Oekraïne.

Meteen daarna volgt een medley van de Italiaanse zangeres Laura Pausini (vooral bekend van 'La solitudine'), een van de presentatoren van de show. Pausini zal in het laatste deel van de show (en bij het begin van de puntentelling) om onduidelijke redenen ook een hele tijd uit beeld verdwijnen, maar duikt uiteindelijk toch opnieuw op.

Net als tijdens de halve finales loopt er af en toe ook wel eens iets fout in de regiekamer tijdens de show, iets wat ook Peter Van de Veire niet ontgaat.

Fraude bij puntentelling in zes landen

Tijdens de puntentelling laat de European Broadcasting Union in een persbericht weten dat er in zes landen geknoeid is met de stemresultaten. De fraude werd vastgesteld na de tweede halve finale donderdag. Het bedrijf dat de stemprocedure coördineert stelde er onregelmatigheden in het stemgedrag vast. Het is nog niet duidelijk om welke landen het gaat. Voor de tweede halve finale en voor de grote finale werden de punten van die landen herberekend en aangepast op basis van de resultaten in landen met hetzelfde stemgedrag.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet