Oerknal Variaties

17 maart 2018
De oerknal, het begin van alles, zelfs van de tijd. Bedacht door een Belgische priester, George Lemaitre, hoewel het woord oerknal pas later kwam. Een tegenstander bedacht die term om Lemaitre belachelijk te maken. Zelf sprak George Lemaitre over een oeratoom waaruit het heelal is ontstaan.

Jan van den Berg heeft over die oerknal van George Lemaitre theater gemaakt, de Oerknal Variaties. Van den Berg is een acteur met een grote, onacteurachtige liefde voor wetenschap. Al zijn voorstelling vertrekken vanuit wetenschappelijke thema's. Dat levert hem telkens een maaltijd op aan de Interne Keukentafel. Hij was bij ons over de natuurkunde van zand, en over het Higgs-deeltje.

Het lijken weinig poëtische themas. Dat is waar. En toch weet Jan van den Berg er telkens weer Grote Kunst van te maken. Vijf sterrentheater. Respect. Het is voor de hand liggender om poëtisch te zijn over pakweg de liefde en de dood dan over kwantummechanica en relativiteit. Niet dat we Shakespeare minder achten, maar toch...

O ja, nog dit. Lemaire en zijn oerknaltheorie wankelen. De Nederlandse theoretische fysicus Erik Verlinde heeft nieuwe ideeën en die zijn in de Oerknal Variaties verwerkt. We zijn zeer benieuwd of we die allernieuwste ideeën na onze gezamelijke maaltijd zullen begrijpen, Jan.