"Ofwel heeft hij geen besef van institutionele architectuur, ofwel speelt hij in op onderbuik bevolking"

12 februari 2018

Strafpleiter Joris Van Cauter reageert op de uitspraken van Jan Jambon in De Zevende dag. "Een minister mag zeggen wat hij denkt, maar moet zich bewust zijn van zijn functie."

Sven Mary, Joris Van Cauter en collega strafpleiters wezen erop dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon met zijn uitspraken ingaat tegen de principes van de scheiding der machten. 

Volgens Van Cauter zou de procedurefout die Mary inriep uiteindelijk geen problemen opleveren. "Ik denk niet dat het juridische argument in the long run weerhouden zal worden door de rechter."

Ofwel heeft Jambon geen besef van onze institutionele architectuur. Ofwel trekt hij zich er niets van aan en speelt hij in op de onderbuik van het kiespubliek. Beiden zijn even problematisch

Maar de reactie van Jambon doet mogelijk een groter probleem ontstaan, aldus Van Cauter, "want het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg kijkt erop toe of de rechterlijke macht in volle onafhankelijkheid kan oordelen".

"Ofwel heeft Jambon geen besef van onze institutionele architectuur. Ofwel trekt hij zich er niets van aan en speelt hij in op de onderbuik van het kiespubliek. Beiden zijn even problematisch." 

Herbekijk de uitspraken van Jan Jambon