"Ok boomer"

13 november 2019
Vorige week ontstond commotie naar aanleiding van een uitspraak van een jong parlementslid in Nieuw-Zeeland. Het 25-jarige parlementslid hield een tussenkomst over de klimaatverandering toen een ouder parlementslid haar onderbrak. De jonge vrouw zette hem op zijn plaats met de uitdrukking “ok, boomer”. “Boomer” is de afkorting van babyboomer, iemand die tussen 1946 en 1964 geboren is. De uitdrukking wint de laatste tijd aan populariteit bij jongeren.

Op het sociale media-platform tik tok was ze eerder al gangbaar. De jongeren verwijten de ouderen ook dat zij te lang klimaatproblemen hebben genegeerd en de groeiende ongelijkheid in de hand hebben gewerkt. Welk etiket vind je van toepassing op jouw generatie? Welk etiket doet of deed een generatie onrecht aan?
Kreeg jij al “ok, boomer” naar je hoofd geslingerd door zoon- of dochterlief?

In welke situaties gebruiken jongeren “ok, boomer”? We zagen twitteraars Katrin Swartenbroux, Daan Van Cauwenberghe, Kenny Vermeulen en Lucas Wuyts er al gretig gebruik van maken.

Is ‘ok, boomer’ een onschuldige “stop met zagen”-stoplap van de jeugd naar een oudere generatie? Is het een symptoom van een generatiekloof die groter is dan ooit? Is het niet zozeer een generatie als wel een zeer bepaalde conservatieve strekking die geviseerd wordt? En hoe een lang leven zal de uitdrukking beschoren zijn? Vragen voor socioloog Dimitri Mortelmans.

Joël De Ceulaer reageerde al met een geeuw-meme “na het zoveelste “ok, boomer” antwoord. Hij is het nu al beu? Voelt hij zich te veel in een hokje geduwd als babyboomer?

Katrin Swartenbroux liet zich ontvallen dat haar generatie het financieel niet onder de markt heeft. Generatie “hotel mama” wordt ook wel ns gezegd. Klopt die stelling eigenlijk wel, dat ze het financieel moelijker hebben dan hun voorgangers? We checken het bij Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Banking.

Over millennials hoor je wel eens zeggen dat ze geen ruggengraat hebben, dat ze een verwende generatie zijn, dat ze “snowflakes” zijn die je zo wegblaast. Maar de babyboomers kregen in hun jonge jaren op hun beurt ook al zo’n etiket opgeplakt: “nozems”. Ward Bogaert zocht uit wat daar precies mee bedoeld werd.

Na de “millennials” heb je “generatie Z”, maar is er al een naam voor de allerjongste generatie? Blijkbaar wel, “generation Alpha”. En jawel, er is al een boek in de maak over de groep kinderen geboren na 2010, door Maarten Leyts (CEO en oprichter van Trendwolves). Wat is eigenlijk het verschil tussen die 3 jongste generaties die al verschillende namen toegedicht kregen?