"Olijfolie bedreigt meer diersoorten dan palmolie"

7 juli 2020
We kennen palmolie als een grote bedreiging voor oerang-oetans. Maar in een artikel voor wetenschapsmagazine Current Biology schrijft bioloog Erik Meijaard dat olijfolie meer diersoorten bedreigt. In Aperitivo licht hij toe.

De wereld was vorig jaar in de ban van een oerang-oetan die met een hamer probeerde te voorkomen dat een graafmachine zijn bos zou vernietigen. Dat bos moest eraan geloven om plaats te maken voor oliepalmplantages. Uit oliepalmen wordt namelijk palmolie gewonnen en dat vind je terug in allerlei producten zoals Nutella, diepvriespizza's en cornflakes.

Op sociale media werd schande gesproken en zwoeren mensen het gebruik van palmolie af. Maar dat palmolie alle klappen opvangt en andere oliën vrijuit gaan, is niet helemaal terecht, volgens Erik. De productie van kokosolie is bijvoorbeeld vijf keer schadelijker voor de biodiversiteit dan die van palmolie. "Bij de productie van een miljoen ton kokosolie worden ongeveer twintig diersoorten bedreigt. Voor palmolie is dat iets minder dan vier diersoorten," legt Erik uit.

"Kokospalmen houden van een maritiem klimaat. Je ziet ze altijd aan kustlijnen," gaat hij verder. "In Indonesië werden hele eilanden gekapt om kokospalmen te kunnen planten. Maar op die eilanden leven soorten die je nergens anders ziet. Ze zijn afgesloten van de rest van de wereld waardoor ze op een andere manier zijn geëvolueerd dan hun soortgenoten op het vasteland." Oliepalmen kunnen wel in het binnenland groeien en zijn dus een kleinere bedreiging voor zulke zeldzame soorten.

Nu is de kans groot dat er olijfolie op je aanrecht staat en ook daarover heeft Erik slecht nieuws. Want dat is namelijk nog schadelijker dan palmolie.

Terwijl de productie palmolie gemiddeld 3.8 diersoorten bedreigt per miljoen ton, is dat bij olijfolie 4.1 diersoorten

Zo stierven er in Spanje in 2019 2.6 miljoen vogels bij de oogst van de olijven. Olijven worden geoogst door ze met een soort stofzuiger van de bomen te zuigen. Maar zo een stofzuiger zuigt ook vogels die in de bomen slapen mee op."

Wat dan te doen? Jeroen Meus zou zeggen boter, maar om genoeg boter te produceren moeten gigantische stallen gebouwd worden. En ook dat is slecht voor het milieu. "We weten niet hoe groot precies de impact is van al die oliën dus ik zou adviseren om van alles een beetje te gebruiken," concludeert Erik.

Beluister het gesprek met Erik Meijaard: