"Olympische Spelen hebben de ongelijkheid versterkt"

4 augustus 2016
Morgen beginnen de Olympische Spelen in Rio. Brazilië wilde tegen het begin graag controle krijgen over de favela's, de sloppenwijken. De overheid heeft het geprobeerd, maar de grote ommekeer bleef uit.

Toen Brazilië het WK voetbal en de Olympische spelen binnen haalde, wilde de overheid de drugsbendes en –trafiek weg uit de sloppenwijken. De favela’s werden gepacificeerd. Zo viel het leger in 2011 zwaarbewapend de favela Morro Dos Prazeres binnen. De drugstrafikanten sloegen op de vlucht. Door de komst van de politie in de wijken, waren inwoners niet meer afhankelijk van de drugsbendes voor elektriciteit of internet. Maar ondanks de goede bedoelingen, liep het opnieuw fout, zegt David, een Vlaming die al jaren in Rio woont.

“In de jaren voor de wereldbeker was het een veilige plaats, maar dat veranderde opnieuw vorig jaar”
David

Het pacificatieprogramma van de politie werd te duur en de favela kreeg opnieuw 2 gezichten. Bovenaan de berg maken de drugsbendes weer de dienst uit en onderaan is er relatieve rust. Maar de bewoners zijn kwaad omdat er heel wat geld is blijven plakken aan de handen van enkelingen.

“De Olympische Spelen hebben niet meer gelijkheid gebracht, maar de ongelijkheid versterkt”
David

Ondanks alle goede bedoelingen, ziet David het somber in.

“De Olympische Spelen zal een soort gordijn zijn om een aantal dingen voor laatste keer weg te steken”.
David